HoofdnieuwsRegionaal

Aantal besmettingen stabiel, stijging onder scholieren

FRIESLAND – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week licht gestegen. Er waren 753 positieve tests, tegen 734 een week eerder. Toen was de stijging 30 procent. Nu de scholen weer open zijn, vinden daar meer besmettingen plaats en laten veel leerlingen zich testen.

Door het gestegen aantal positieve tests van de afgelopen tijd is het risiconiveau in Fryslân verhoogd van ‘zorgelijk’ naar ‘ernstig’. De niveauverandering leidt niet tot extra maatregelen. Wel is het duidelijk dat het virus nog steeds flink actief is en dat het van groot belang is om de maatregelen te blijven naleven. Een kwart van de inwoners boven de twaalf jaar is nog niet gevaccineerd en een groter deel nog niet volledig. Voor hen kan corona nog steeds grote gevolgen hebben. Wie al wel gevaccineerd is, kan het virus bij zich dragen en doorgeven.

Scholen
Het Friese besmettingscijfer blijft mede hoog doordat de basisscholen al weer bijna twee weken open zijn. Voor die leeftijdsgroepen is geen vaccinatiemogelijkheid, waardoor het virus zich makkelijker kan verspreiden.

Op tien basisscholen waren drie of meer besmettingen aan elkaar te linken. In totaal waren er 87 besmettingen op deze scholen, onder wie 11 besmettingen onder leerkrachten. Van iedereen die zich deze week liet testen was bijna een op de vijf een basisschoolleerling. In het voortgezet onderwijs waren negen clusters met in totaal 80 besmettingen. Vorige week waren er vijftien respectievelijk elf besmettingen in het onderwijs. Toen gingen de eerste klassen al naar huis.

Meer ouderen besmet
In vrijwel alle leeftijdsgroepen testten meer mensen positief. De toename was het grootst in de leeftijdsgroep 4 tot 12 jaar. Ook raakten meer vijftigers besmet. Het aantal nieuwe besmettingen onder zeventigplussers steeg in een week van 27 naar 54. Er waren minder positieve tests in de leeftijdsgroepen van 12 tot 30 jaar.

In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten de afgelopen zeven dagen 46 mensen positief, onder wie 27 bewoners. Dat waren er meer dan een week eerder (36 positieven onder wie 21 bewoners). In de Friese ziekenhuizen liggen 18 coronapatiënten tegen 11 een week eerder. Het aantal coronapatiënten op de intensive care bleef 6.

Prikken zonder afspraak
Afgelopen week maakten 633 personen gebruik van prikken zonder afspraak op een vaste GGD-locatie. Vorige week waren het er 677. Dit vaccineren kan tot een uur voor sluitingstijd van de priklocaties. Deze zijn te vinden op de website van GGD Fryslân. Vanwege de teruglopende animo zijn locaties niet meer alle dagen open.

De vaccinatiebus blijft eveneens de mogelijkheid bieden om een prik zonder afspraak dichtbij huis te halen. De bus staat de komende week in:

7 september Workum
8 september Siegerswoude (ochtend)
8 september Frieschepalen (middag)
10 september Sneek

Testen zonder afspraak in Leeuwarden
De belangstelling voor testen zonder afspraak neemt toe. Dit kan op de GGD-testlocatie in WTC Expo in Leeuwarden. De afgelopen week kwamen hiervoor gemiddeld 60 mensen per dag langs. Vorige week, toen dit voor het eerst kon, waren dit er 45. Testen bij de GGD is bedoeld voor wie klachten heeft, voor wie in nauw contact is geweest met positief getesten (vijf dagen na het laatste contact) of voor wie een positieve zelftest heeft gedaan.

De cijfers
De afgelopen week zijn 6657 coronatesten afgenomen bij inwoners van Fryslân. Een week eerder waren dit er 4511. In totaal zijn nu 515.815 tests gedaan.

De 753 besmettingen van deze week brengen het totaal aan Friese positieve tests op 50.981. In de afgelopen zeven dagen zijn zeven ziekenhuisopnames gemeld aan GGD Fryslân. Vorige week waren dit er zes. Voor de derde week op rij zijn er geen sterfgevallen gemeld.

De afgelopen week zijn 8153 vaccinaties gezet, het laagste aantal in een half jaar. Het aantal daalt doordat veel mensen al gevaccineerd zijn. In totaal zijn er nu 693.383 prikken gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. Via de GGD zijn inmiddels meer dan 340.000 Friezen volledig gevaccineerd. Er komen 570.000 inwoners van Fryslân in aanmerking voor een vaccin.

Gemeenten
De cijfers per gemeente geven een wisselend beeld. In Heerenveen testten bijna driemaal zo veel mensen positief als vorige week. Ook in Waadhoeke en op Terschelling stegen de cijfers flink. In acht gemeenten daalden de cijfers. In Harlingen zelfs met 70 procent.

De gemeentelijke besmettingscijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 148 (137), Súdwest-Fryslân 117 (102), Heerenveen 99 (36), Noardeast-Fryslân 54 (83), Waadhoeke 54 (29), Smallingerland 48 (61), De Fryske Marren 41 (62), Achtkarspelen 39 (56), Tytsjerksteradiel 33 (35), Opsterland 33 (32), Dantumadiel 30 (28), Weststellingwerf 27 (36), Ooststellingwerf 18 (26), Terschelling 10 (2), Harlingen 2 (7), Ameland 0 (1), Vlieland 0 (1) en Schiermonnikoog (0).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button