HoofdnieuwsRegionaal

Achtkarspelen 675 jaar!

BUITENPOST – Dit jaar bestaat Achtkarspelen 675 jaar. Om dit te vieren, heeft de gemeente stichting Openbare Bibliotheken Noordoost Fryslân en stichting Oud Achtkarspelen gevraagd diverse activiteiten te organiseren. Zij hebben een bijzonder programma opgesteld met als thema ‘Achtkarspelen – Octo Parrochiae: 675 jaar’.

Oktober: Maand van de Geschiedenis

De maand oktober is landelijk aangewezen als ‘Maand van de Geschiedenis’. In oktober worden ook de feestelijke activiteiten rond ‘Achtkarspelen 675 jaar’ georganiseerd, onder andere: expositie van schilderijen over Achtkarspelen in het gemeentehuis en in de bibliotheek in Buitenpost en Surhuisterveen, fietstochten langs rijksmonumenten, overig cultureel erfgoed en kunstwerken in Achtkarspelen, activiteiten op basisscholen en de Achtkarspelenquiz.

Slotdag op 26 oktober

Op zaterdag 26 oktober vindt de slotdag plaats met een groots opgezette open archievendag in het gemeentehuis in Buitenpost. De hele dag zijn er diverse activiteiten zoals: presentatie van de historie van alle dorpen, het gemeentelijk archief is toegankelijk voor iedereen, theater en muziek en vertoning van oude films over Achtkarspelen en van het bezoek van koningin Juliana aan Achtkarspelen in 1961. Ook zijn er activiteiten in de bibliotheek in Buitenpost en Surhuisterveen.

 

Achtkarspelen – Octo Parrochiae

In 1338 is de oudst overgeleverde vorm van de grietenijnaam ‘Octo Parrochiae’ opgeschreven in het ‘Charterboek van Vriesland I’. Een grietenij was de voorloper van een gemeente. De jongere grietenijen zijn vooral in de 14de eeuw zelfstandig geworden en dat lijkt ook het geval te zijn met Achtkarspelen. Met de invoering van de gemeentewet van Thorbecke in 1851 is Achtkarspelen een gemeente geworden.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button