HoofdnieuwsRegionaal

Achtkarspelen krijgt ruim € 6 ton compensatie voor tekort bijstand

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen krijgt € 642.000 IAU van het rijk ter compensatie van de extra bijstandsuitkeringen die de gemeente in 2011 heeft verstrekt. Door de slechte economische omstandigheden moesten meer mensen een beroep doen op de bijstand, waardoor de gemeente in de negatieve cijfers dreigde te belanden.

Het college stelt de gemeenteraad voor om de € 642.000 toe te voegen aan de reserves. De afgelopen jaren heeft de gemeente de reserves herhaaldelijk moeten aanspreken om tekorten op te vangen.

Ook de komende jaren houdt de gemeente rekening met mogelijke financiële tegenvallers door nieuwe tekorten op de bijstand. Steeds vaker moeten burgers een beroep doen op een uitkering. Achtkarspelen krijgt momenteel wekelijks ongeveer 10 bijstandsaanvragen te verwerken. Normaal gesproken zij dat er 3 per week.

De Incidentele Aanvulling Uitkering (IAU) is een rijksregeling voor onder andere gemeenten met meer dan 25.000 inwoners die een tekort op de bijstandsuitkeringen hebben van meer dan 10%. Achtkarspelen had in 2011 een tekort van bijna 20%.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button