HoofdnieuwsRegionaal

Achtkarspelen ondertekent onderhandelaarsakoord niet

BUITENPOST – Het college van burgemeester en wethouders van Achtkarspelen zal het onderhandelaarsakkoord van het VNG en het kabinet niet ondertekenen. Het college vindt dat de gemeente door het akkoord te veel in haar vrijheid wordt beperkt. Bovendien kost het akkoord de gemeente ruim € 750.000 per jaar.

De VNG (Vereniging Nederlands Gemeenten) heeft onderhandelingen gevoerd met de minister van financiën over de gevolgen van de kabinetsplannen voor de gemeenten. Het college van Achtkarspelen is ontevreden over het behaalde resultaat en wil dat de onderhandelaars hun werk overdoen. Burgemeester en wethouders hebben grote moeite met de wet HOF, het schatkistbankieren en de korting op het BTW compensatiefonds.

Wet HOF

De Europese begrotingsregels hebben niet alleen consequenties voor het rijk, maar ook voor gemeenten. Door de wet HOF worden gemeenten beperkt in hun mogelijkheden om grote investeringen te doen. Een grote investering, zoals bijvoorbeeld de rondweg van Buitenpost, zou in de toekomst vrijwel onmogelijk worden.

Schatkistbankieren

Gemeenten worden verplicht om hun geld bij het Rijk onder te brengen. Uitlenen aan een andere overheid mag ook. Maar de gemeente kan er niet meer voor kiezen om het geld op de bank te zetten met de hoogste rente. Hierdoor loopt de gemeente in de toekomst mogelijk geld mis.

BTW Compensatiefonds

Gemeenten krijgen de BTW die ze afdragen terug van het Rijk. In het regeerakkoord werd aangekondigd om deze BTW compensatie af te schaffen. De VNG en de minister van financiën zijn overeengekomen dat het BTW compensatiefonds blijft bestaan, maar dat gemeenten minder krijgen uit de algemene uitkering. Dat betekent dat Achtkarspelen in 2014 € 200.000 minder krijgt van het rijk en vanaf 2015 jaarlijks € 750.000.

Wethouder Klaas Antuma: ‘Dit onderhandelaarsakkoord beperkt de gemeente enorm in haar autonomie. Grote investeringen worden nagenoeg onmogelijk. Wij zijn straks niet meer in de positie om de ontwikkeling van de lokale economie aan te jagen. Dat vindt het college onacceptabel’

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button