EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Achtkarspelen organiseert Jongerengemeenteraad

BUITENPOST – Op woensdag 13 november organiseert de gemeente Achtkarspelen in samenwerking met ProDemos, Huis voor democratie en rechtsstaat, een Jongerengemeenteraad. Aan dit project doen ongeveer 48 leerlingen mee van het Lauwerscollege in Buitenpost en Surhuisterveen, OSG Singelland in Surhuisterveen en het Nordwin College in Buitenpost.

 

Jongeren en hun leefomgeving

De jongeren houden zich op het gemeentehuis een dag lang bezig met lokale politiek. Ze bedenken concrete plannen in het kader van het thema ‘Jongeren en hun leefomgeving’.

De leerlingen voeren gesprekken met raadsleden, ambtenaren en vertegenwoordigers van verschillende instellingen. Met deze informatie kunnen de leerlingen hun projectvoorstellen goed onderbouwen. De gemeente stelt voor de uitvoering van het beste plan een bedrag van € 1.250 beschikbaar.

 

Jongerengemeenteraadsvergadering

‘s Avonds adviseren de leerlingen in een speciale Jongerengemeenteraadsvergadering de gemeenteraad over de besteding van het door de gemeente beschikbaar gestelde bedrag. Het project dat de meeste stemmen krijgt wordt door de leerlingen, onder begeleiding van de gemeente, uitgevoerd.

 

De werkdag duurt van 09.30 tot 20.30 uur. De Jongerengemeenteraadsvergadering wordt ‘s avonds vanaf 18.30 uur voorgezeten door burgemeester Gerben Gerbrandy.  Belangstellenden zijn dan van harte welkom om op de publieke tribune plaats te nemen en mee te stemmen voor het beste project.

 

Jongeren meer betrekken bij politiek

De Jongerengemeenteraad heeft als doel jongeren meer te betrekken bij politieke besluitvorming. Door ze zelf met politiek aan de slag te laten gaan, ervaren ze hoe politiek functioneert en hoe gemeentelijke besluiten tot stand komen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button