HoofdnieuwsRegionaal

Achtkarspelen wil groenwerk in eigen beheer

BUITENPOST – De gemeente Achtkarspelen wil in samenwerking met het bedrijfsleven de uitvoering van de groenwerkzaamheden versneld weghalen bij Caparis en deze werkzaamheden binnen de gemeentegrenzen door Wsw medewerkers laten uitvoeren. Onderzoeksbureau IROKO heeft hiervoor, in opdracht van de gemeente, een onderzoek uitgevoerd.

Aanleiding voor dit onderzoek zijn de ontwikkelingen in het sociaal domein. In 2015 treedt de Participatiewet in werking. Deze wet is een samenvoeging van de WWB, de Wsw en een deel van de Wajong en heeft grote gevolgen voor de sociale werkvoorziening. De gemeentelijke bijdrage van het Rijk voor de uitvoering van de Wsw wordt aanzienlijk verlaagd vanaf 2015. Dit dwingt gemeenten om andere keuzes te maken. Achtkarspelen werkt bij de uitvoering van de Wsw samen met zeven andere Friese gemeenten die dit hebben uitbesteed aan Caparis.

De uitkomsten van het onderzoek zijn verwerkt in de ‘Businesscase Groenbestek’. In vier scenario’s is de uitvoering van het groenwerk door Wsw medewerkers uitgewerkt en doorgerekend. Deze scenario’s variëren van “groen zelf doen” in eigen beheer tot de ultieme marktvorm waarbij de groenwerkzaamheden worden gegund aan een marktpartij waar de Wsw werknemers worden gedetacheerd en/of begeleid gaan werken. Achtkarspelen werkt deze scenario’s verder uit. De onderzoeksresultaten worden gedeeld met de partnergemeenten van Caparis.

Achtkarspelen is de tweede gemeente die met een onderzoek komt om groenwerkzaamheden zelf te gaan uitvoeren.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button