HoofdnieuwsRegionaal

Admiraliteitsdagen in Dokkum, het programma voor 2014

DOKKUM – Dokkum was in 1596 de bakermat van de Friese Admiraliteit. Dat vieren ze jaarlijks in de historische binnenstad, omarmd door de imposante bolwerken. Dinsdagmiddag werden het programma en de laatste nieuwtjes in het voormalige stadhuis gepresenteerd door de voorzitter van het organiserende comité, de heer Jan-Michiel van der Gang, vergezeld door de mascotte “De Admiraal” en zangeres Elske DeWall.

Het programma, zoals dat nu is vastgelegd, strekt zich uit over vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 september 2014. De start van de elfstedentocht per mountainbikes vormt het begin. De gehele dag zullen schepen uit alle windstreken de havens van Dokkum vullen, een schouwspel dat alleen al de moeite van een bezoek aan Dokkum waard zal zijn. De eerste dag wordt afgesloten met de traditionele Night of the Praams, het openingsconcert met medewerking van Elske DeWall, Jamai en Hubert Heeringa.

Zaterdag exposeren regionale kunstenaars hun werk op de jaarlijkse kunstmarkt. Er zijn verder talloze activiteiten: u kunt meevaren op de snelle rib met de mariniers; u kunt een rondvlucht maken in een helikopter; of u maakt liever een rondvaart met de Wadtaxi of reddingboot van Wagenborg. Als u liever op de wal blijft, geniet u van een demonstratie met een blusboot; kijkt u naar een klimtoren en brugsimulatie van de Koninklijke Marine; of verbaast u zich over de halsbrekende toeren van mannen met flyboard en jetski; of u rekt uw hals om niets te missen van de demonstratie van een Chinook helikoper.
Nadat de laatste deelnemers van de Stand Up Paddle elfstedentocht zijn binnengelopen, davert de binnenstad van een groot Admiraliteitsconcert waaraan onder andere dj Steff da Campo, Hubert Heeringa, Gerrie Dantuma en Niels Geusebroek deelnemen.

Zondag begeleidt Joy for People een kerkdienst vanaf het water, waarna Stedelijke Harmonie haar 140-jarig bestaan viert met een jubileumconcert, samen met niemand minder dan zangeres/harpiste Iris Kroes. Ook nu weer kunt u meevaren op de snelle ribs van de mariniers. Tip: wandel mee en volg life de zwemwedstrijd om de bolwerken, een afstand van cica 2,3 km. En huldig de stoere mountainbikers die hun loodzware tocht langs de Friese Elfsteden in Dokkum afsluiten.
En dan ten slotte lekker meezingen met een singalong van Stichting Dokkum Cultureel vanaf het water.

De heer Robert-Jan Hageman, directeur van de Dokkumer Vlaggen Centrale, presenteerde de gelegenheidsvlag van de Admiraliteitsdagen en bood die aan aan het bestuur. Ook de Gulden Vaan werd gepresenteerd, een erevlaggetje dat gewonnen wordt door de mooiste schepen die de haven van Dokkum aandoen. De winnaars ervan genieten verscheidene privileges.

Het jaarlijks terugkerende feest wordt mede gemaakt door vele sponsoren, zowel van binnen als van buiten onze regio. Wilt u ook behoren tot de Vrienden van de Admiraliteitsdagen, meldt u dan aan op www.admiraliteitsdagen.nl. Er is een leuke vlaggenaktie aan verbonden met kans op tien fantastische prijzen. U vindt er alles over op de website.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button