HoofdnieuwsRegionaal

Anjumer loopt 32 kilometer voor broer met FTD

ANJUM – Op 1 december aanstaande loopt Henkjan Holwerda uit Anjum hard van Anjum naar Stiens. Deze 32 kilometer staan in het teken van de ziekte van zijn broer Wieger, door Henkjan ook wel BB genaamd, Big Brother, die de ziekte Fronto Temporale Dementie (FTD) heeft.

Met deze tocht wil Holwerda geld inzamelen voor het verblijf van Wieger in Hayema State in Stiens, en bekendheid creëeren voor FTD. ‘Veel mensen horen het woord dementie en denken aan Alzheimer. Ze vinden het dan ook maar raar, hoe kan het dat Wieger hun naam gewoon nog weet? Maar FTD is een hele andere vorm van dementie, de geheugen problemen komen vaak later,’ vertelt Henkjan Holwerda.

In juni 2012 werd bij de inmiddels 44-jarige Wieger FTD vastgesteld. Voor zijn familie, vrouw en kinderen in de leeftijd van 17, 15 en 10, was dit een harde klap. ‘De eerste symptomen van FTD zijn geleidelijke persoonlijkheids- en gedragsverandering. Daarnaast  treedt al vroeg een verandering op in de emotionele reacties van de patiënt, wat zich uit in verminderde betrokkenheid en het afnemen van het inlevingsvermogen. Wieger zelf merkt hier weinig van. Maar voor zijn omgeving is het des te lastiger.

Zij moeten ineens omgaan met iemand die veel achterdochtig is, veel aan zichzelf denkt en waarmee het niet meer mogelijk is om een volwassen gesprek te voeren. Ook een kenmerk van deze ziekte is dat hij heel goed zijn ziekte kan verbloemen. Daardoor is het onbegrip van anderen soms groot. Dan denkt men: ‘Hem mankeert niks.’

Op een gegeven moment was het voor Wieger niet meer mogelijk om thuis te wonen. Sinds een aantal maanden woont Wieger nu door de week in de kleinschalige woonvorm Hayema State in Stiens, waar men zorg op maat biedt. ‘Toen de situatie thuis niet meer uit te houden was, zijn we op zoek gegaan naar een instelling waar Wieger de tijd die hij nog heeft zo prettig mogelijk door kan brengen.

We kwamen uit in Stiens. Hier kan hij bepaalde zelfstandigheid houden. Zo doet hij in Stiens aan badminton en kaatst hij. Dit zou in een andere instelling niet mogelijk zijn. Maar het is enorm belangrijk dat hij dit nog kan doen. Wanneer hij gelukkig is, kan hij nog het langst leven.

Wanneer hij zich niet prettig voelt, gaat zijn toestand veel harder achteruit,’ vertelt Holwerda. Het verblijven in Hayemastate is echter niet zonder prijskaartje. Voor verblijven in deze kleinschalige zorginstellingen zijn geen gemeentelijke vergoedingen of subsidies. ‘Als we aankloppen bij de instanties zeggen zij vaak: ‘Als u hem naar Toutenburg in Noordbergum laat gaan, dan wordt het wel vergoed.’ Maar dat is een hele andere soort zorginstelling. Daar zou Wieger niet op zijn plek zijn en gaat hij veel sneller achteruit.’

Sinds Holwerda zijn actie aangekondigd heeft in het dorp en omstreken heeft hij al veel hartverwarmende reacties gekregen waarvoor hij iedereen hartelijk wil bedanken. Hij bezorgde een brief door heel Anjum, waarin hij uitlegde wat FTD is en waarom hij voor zijn broer gaat lopen.

‘Het gaat niet om mij. Het gaat erom Wieger en zijn gezin een hart onder de riem te steken, en om mensen duidelijk te maken wat FTD is en wat het inhoudt. Wieger was een hardwerkende man, die alles over had voor zijn gezin en zich flink inzette binnen het dorp. Voor zijn gezin is het het aller-moeilijkst. Zij zitten niet alleen met de zorgen om hun vader en man, maar ook met de financiële zorgen. Daar hoop ik met deze actie verandering in te kunnen brengen. Elke cent die binnenkomt gaat naar de opvang van Wieger. We hopen hem nog heel lang in Stiens te kunnen houden.’

Henkjan Holwerda loopt op 1 december ca.11.30 uur van de woning van Wieger in Anjum naar zijn woonvorm in Stiens. In totaal 32 kilometer. Het is mogelijk om Henkjan in zijn tocht te steunen. Dat kan via rekeningnummer NL35 RABO 0106371274 t.n.v. BB & FTD. ‘We willen een ieder alvast heel hartelijk bedanken voor alle steun en donaties!’ Voor vragen kan men terecht bij [email protected].

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button