HoofdnieuwsRegionaal

Balkenende roemt de kracht van Noordoost Friesland

DOKKUM – Jan Peter Balkenende sprak vrijdagmiddag op  het symposium “Kracht in Noordoost Friesland”, dat door woningstichting Thús Wonen georganiseerd is. In een volgepakt Dokkumer theater Sense ging de oud-premier  uitvoerig in op de maatschappelijke veranderingen die momenteel spelen. Waar overheden en instanties zich steeds verder terugtrekken, ontstaat ruimte voor burgers om zelf regie op hun leefwereld te nemen.

Balkenende hield een helder verhaal: Toen op Prinsjesdag opeens over de participatiemaatschappij gesproken werd, leek dat iets nieuws. Nu we er nog eens rustig over hebben kunnen denken, zien we dat er niets nieuws onder de zon is: onze maatschappij is altijd een participatiemaatschappij geweest. Toen we op Mammoeten gingen jagen deden we dat zonder vergunningaanvragen en klankbordgroepen, maar deden we zelf wat het beste was voor ons allemaal. Vooral sinds de jaren 50 zijn we steeds verder gegaan met verantwoordelijkheden verplaatsen naar de overheid, de laatste jaren zien we weer een beweging terug.  Dat gaat niet zonder slag of stoot, en de natuurlijke reactie is nog steeds dat we bij ieder incident weer doorschieten in nieuwe regels en procedures, terwijl we eigenlijk gewoon de daadwerkelijke problemen op zouden moeten lossen zonder het leven met nieuwe richtlijnen te bemoeilijken.  Balkenende illustreerde dit met de actualiteit van de parlementaire enquête over de corporaties: omdat een aantal corporaties goed de fout in is gegaan krijgt de hele sector (waarschijnlijk) te maken met striktere regels en dus met een verdere inperking van hun bewegingsruimte, terwijl ze die bewegingsruimte juist nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen.

Ook Margreet de Graaf van zorgbelang Friesland ging heel concreet in op deze verschuiving. Zij gaf aan bezig te zijn met gebiedsgerichte zorg, een werkwijze waarin de dorpsspecifieke wensen en behoeftes uit de  bewoners van wijken en dorpen naar boven gehaald worden. Het is uiteindelijk de bewoner zelf die de regie moet kunnen hebben, en niet de zorgprocedure! Tussen de sprekers en workshops door bracht theatergroep Achmea Culpa scenes uit hun voorstelling KRIMP. Dit zorgde voor een mooie mix van inspiratie, ontroering en humor.

Eerder op de dag hadden Biense Dijkstra van Bouwgroep Dijkstra – Draisma en Wijnand Fijnvandraad van PTH Groep uit Kollumerzwaag de congresbezoekers bijgepraat over de economische realiteit van Noordoost Friesland. Hun ondernemingen hebben enerzijds weinig profijt van de eigen regio: in de eigen regio hebben ze in verhouding weinig afzet, en veel ruimte voor groei is daar ook niet. Echter, doordat ze anderzijds te maken hebben met werknemers uit de regio die bekend zijn om hun goede werkmoraal en met andere bedrijven waarmee ze goede relaties onderhouden, kunnen ze buiten de regio voordeel behalen en staan hun bedrijven er goed voor.

Organisator Thús Wonen kijkt zeer tevreden terug op deze geslaagde conferentie: De inhoud was prikkelend en inspirerend, de sfeer was constructief en ontspannen.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button