Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Bas Haring geeft lezing voor vwo-6-leerlingen Lauwers College Buitenpost

BUITENPOST – Zet tweeënvijftig leerlingen van vwo 6 in een lokaal, een handjevol docenten en houd twee uren de volledige aandacht vast. Dit lukte afgelopen dinsdag 23 februari bijzonder hoogleraar “publiek begrip en wetenschap” en “volksfilosoof” Bas Haring op het Lauwers College te Buitenpost.

Op een frisse en toegankelijke manier probeert hij wetenschap en filosofie zo uit te leggen dat het begrijpelijk wordt. Dat doet hij met behulp van vele filmpjes en voorbeelden. Met de lezing van Haring wil het Lauwers College een impuls geven aan de ambitie van leerlingen.

Wetenschap is proeven doen, maar volgens Haring is het veel belangrijker dat je vanuit een nieuwsgierige levenshouding dingen wilt onderzoeken. Kun je bijvoorbeeld een vechtscène uitvoeren op een rijdende trein? Bij een vraag als deze zal vastgesteld moeten worden wat men verstaat onder het rijden. Met hoeveel kilometer per uur of tot welke snelheid wil/ kan men gaan? Creativiteit is een niet te versmaden eigenschap bij het verzamelen van informatie en het uitvoeren van het onderzoek, aldus Haring. En je moet kritisch blijven, klopt je antwoord of moet je het onderzoek opnieuw doen of je vraag herformuleren?

Zowel de leerlingen als de docenten vonden de lezing van Haring zeer de moeite waard.

20160223-BasHaring-lauwerscollege (Large)

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button