HoofdnieuwsRegionaalSport

Bauke Mollema hoog op verlanglijst Profronde Surhuisterveen

SURHUISTERVEEN – Bauke Mollema staat met stip genoteerd op de verlanglijst van het Wielercomité Surhuisterveen. De Feanster organisatie maakt zich sterk om de succesvolle Belkin-renner aan de start te krijgen van de 32e Profronde Surhuisterveen, die wordt verreden op dinsdag 30 juli.

De Stichting Wielercomité heeft zich de laatste jaren een plek verworven tussen de topcriteriums in ons land. “Dat schept verplichtingen”, weet Andries Nieuwenhuis, een van de nestors van  de organisatie. “De laatste jaren zijn de toeschouwers verwend geraakt doordat we in de gelegenheid waren om grote namen aan te trekken. En dat zagen we terug in de grote bezoekersaantallen.”

Toppers als Tour de France winnaars Alberto Contador en Cadel Evans, Peter Sagan (groene trui) en wereldkampioen Mark Cavendish prijkten op de deelnemerslijst in Surhuisterveen. “Maar”, zo stelt Nieuwenhuis, “dat heb je als organisatie niet altijd zelf in de hand. De renners moeten ook beschikbaar zijn. De deelnemende coureurs bij de professionals zijn weliswaar voor een groot deel ingevuld, maar dat geldt niet voor de renners, die momenteel actief zijn in de Tour de France.”

Pas in de laatste week van La Grande Boucle, het belangrijkste wielerevenement ter wereld, worden de contacten gelegd met de ‘grote jongens’. “De vertegenwoordigers van Cycling Service leggen voor ons de contacten en zien welke renners beschikbaar zijn. Daarna wordt bekeken welke renners een contract krijgen aangeboden. Maar dat een jongen als Bauke Mollema bij ons hoog staat genoteerd, dat zal duidelijk zijn. Het is een jongen uit de streek en hij presteert dit jaar bijzonder goed. Samen met Laurens ten Dam heeft hij de harten van wieler-minded Nederland weer harder doen kloppen”, aldus Andries Nieuwenhuis.

Ook is de organisatie afhankelijk van de internationale kalender. Tijdens de Profronde Surhuisterveen wordt de Ronde van Polen verreden, terwijl daags na Surhuisterveen, de Ronde van Denemarken begint. Andries Nieuwenhuis: “De ploegleiding van de diverse teams bepaalt welke renners daar rijden en daarvan zijn wij afhankelijk. Maar ik weet zeker dat er in Surhuisterveen weer een aantal echte kleppers uit de Tour de France aan het vertrek komen.”

Om 13.00 uur start de eerste wielerkoers. Dan begint het criterium voor vrouwen, om 14.45 uur gevolgd door de elite en beloften. Om 17.30 uur het snerpende geluid van de ‘brommerkes’. Net als het vorige jaar wordt er ook nu een dernykoers verreden, de GP FENOR Enerzjy. Op de startlijst staan toppers uit het marathonschaatsen zoals o.a. Bob de Jong (Olympisch kampioen 10 km in 2006), Gary Hekman, Willem Hut, Rob Hadders, Bob de Vries, Arjan Stroetinga en Ingmar Berga.

Tijdens de dag van de Profronde bruist het centrum van Surhuisterveen weer van tal van activiteiten. Naast het wielrennen is er vanaf 13.00 uur tot het einde van de profronde de traditionele braderie en rommelmarkt. ’s Morgens vanaf 10.30 uur trekt de reclamekaravaan al door de regio, om ’s middags om 17.00 uur op het parcours te verschijnen, voorafgegaan door Bicycle Showband Crescendo uit Opende. De start van de Profronde is om 19.00 uur, nadat vanaf 18.30 uur de voorstelling van de professionals en de huldiging van de Tourvedetten zal plaatsvinden.

Naast de Profronde op dinsdag 30 juli, organiseert het Wielercomité Surhuisterveen op zaterdag 27 juli de Pieter Weening Classic. Dit is een toertocht in de afstanden 25, 40, 60 en 100 kilometer. Online inschrijven is mogelijk via www.wielrennensurhuisterveen.nl.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button