HoofdnieuwsRegionaal

Bedrijven en school ondertekenen Technet-overeenkomst

DOKKUM 22 Technische bedrijven uit Dantumadiel en Dongeradiel hebben op 5 juli een Technet-overeenkomst ondertekend met het Dockinga college en de Saab. De komende jaren slaan de bedrijven en de onderwijsinstellingen de handen ineen om leerlingen enthousiast te maken voor een beroep in de techniek en om onderwijs en praktijk beter op elkaar aan te laten sluiten.

 

Henk Stam van het Dockingacollege tekende namens de scholen, Bert Spijksma van SMI zette zijn handtekening namens alle bedrijven en Michiel Jansen tekende als manager van Techniek Talent. De scholen en bedrijven uit Dongeradeel en Dantumadiel gaan daarmee een duurzame relatie aan in de Technetkring Dokkum-Damwoude e.o. De TechNet-kring heeft tot doelstelling om het technische beroepsbeeld bij 12-16 jarigen beter in beeld te brengen waardoor zij bewuster een studiekeuze kunnen maken.

 

Concreet betekent deze samenwerking dat leerlingen bedrijfsbezoeken gaan afleggen, dat er gastlessen worden gegeven en dat er stages uit voortvloeien, maar het betekent vooral dat er door inhoudelijk overleg over de inhoud van het techniek onderwijs een goede aansluiting komt tussen onderwijs en praktijk. Het biedt de leerlingen tevens een goed beeld van alle mogelijkheden in de techniek, zodat ze enthousiast worden en een toekomstperspectief ontdekken waar ze voor willen gáán.

 

Ook de rol van de vervolgopleidingen (mbo’s) is bij de TechNet Kring essentieel. Door intensief samen te werken en het onderwijsaanbod én de inrichting daarvan af te stemmen op de behoeften van deze regio, realiseren we optimale kansen om de toekomst vol vertrouwen tegemoet te gaan. TechNet bevordert de regionale samenwerking tussen vmbo, havo, vwo en mbo én technische bedrijven. In meer dan honderd TechNetkringen werken scholen en bedrijven samen aan aantrekkelijker techniekonderwijs en betere loopbaanoriëntatie voor jongeren. Uiteindelijke doel: meer leerlingen die kiezen voor een loopbaan in de techniek. TechNet is een initiatief van Platform Bèta Techniek en TechniekTalent.nu.

Waarom TechNet?

De sleutel tot meer jonge vakmensen ligt vooral bij samenwerken in de regio: betere afstemming van het techniekonderwijs op de bedrijfspraktijk vergroot de instroom en doorstroom van leerlingen en verkleint de kans op uitval van leerlingen.

Wat doet TechNet?


TechNet faciliteert de TechNetkringen. Bundelt en verspreidt de opgedane kennis uit de succesvolle regionale netwerken. En brengt de goede voorbeelden landelijk onder de aandacht, zodat bedrijven en scholen door heel Nederland van elkaar kunnen leren.

Hoe werkt het?

Scholen en bedrijven kunnen aansluiten bij een bestaande kring of zelf een nieuwe kring starten. Een TechNet kring bestaat uit minimaal acht bedrijven en een school. De TechNetkringen ontvangen een financiële bijdrage van TechniekTalent.nu om tot een duurzame samenwerking tussen scholen en bedrijven te komen.

 

Mooie start

De gloednieuwe TechNet-kring Dokkum-Damwoude e.o. telt bij de aftrap 24 leden: 22 bedrijven en 2 scholen: het Dockingacollege (vmbo,havo en vwo) en de Saad (vmbo). “Natuurlijk gaan we nog voor verbreding, ook gesprekken met het mbo zijn opgestart”, stelt Michiel Jansen van Techniek Talent. “Dit is in ieder geval een goede start. Alle partijen zijn zeer betrokken en enthousiast. Iedereen beseft dat we elkaar nodig hebben om het tekort aan goede technici op te lossen.”

Na de zomer gaan we vol uit de startblokken met een scholenmarkt, de Ambassadeurs van de Techniek, gastlessen en een Techniekdag op 12 oktober 2012.

 

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button