HoofdnieuwsRegionaal

Bekeravontuur Kollum voorbij

KOLLUM – Direct vanaf de aftrap liet Kollum zien dat men van plan was om zo snel mogelijk de wedstrijd in hun voordeel te doen komen, in een scrimmage voor de goal van Henk Witte kon de voorwaartsen geen vervolg geven om de bal van Romke Bos te verzilveren. Het bleek echter uitstel van executie, in de vierde minuut verzilverde Ruben Merkus een afgemeten voorzet van Wierd de Vries door de bal diagonaal achter Witte te schieten. Niets leek er op dat de Kollumers een moeilijke middag tegemoet zouden gaan, de kansen waren er in de eerste tien minuten volop, echter stond het vizier niet op scherp. Binnen twee minuten spelen werd de wedstrijd echter omgedraaid door de gasten, een niet gevaarlijke lange bal van Hille Wijma van de middenlijn werd door de verdediging van Kollum niet goed verwerkt en kon Han Zwart de gelijkmaker achter Sjoerd Buwalda schieten. Niet goed uitverdedigen bracht dezelfde Wijma opnieuw in balbezit en alleen voor Buwalda gaf hij de bal aan Zwart die simpel zijn tweede doelpunt kon scoren. Kollum was de grip op de wedstrijd kwijt, ook al werd ASC niet meer echt gevaarlijk. Zelf kreeg men nog wel kleine kansjes, maar onnauwkeurigheid en goed keeperswerk van Witte bleef de score bij de rust staan op 1-2.

Na de thee bracht het Kloetstra met enkele wissels nieuw leven in zijn ploeg om alsnog de wedstrijd te doen laten kantelen, kansen leverde dit nog niet direct op. Met een geplaatste vrije trap van Tamme de Boer moest Sjoerd Buwalda nog optreden om de score niet te doen op lopen. Van afstand probeerde Kollum het om Witte te verschalken, oa een schot van Jonkie Arne Jan de Boer moest Witte zich laten zien. Na een kleine twintig minuten spelen moest hij zich echter gewonnen geven op een schuiver van Romke Bos. Met deze verdiende gelijkmaker dachten de Kollumer aanhang dan hun ploeg nu door zou drukken, het spel was dan ook werd dan ook wel vaak afgespeeld op de helft van de tegenstander, maar het vizier stond niet altijd op scherp en als de bal wel tussen de palen kwam was het Witte die een sta in de weg was. Schoten van oa Alex van der Veen en Arne Jan de Boer werden door de goalie goed verwerkt, of de lat hielp de doelman om zijn doel verder schoon te houden.

In de tachtigste minuut leek Kollum geholpen door de scheidsrechter geholpen te worden om alsnog de wedstrijd in hun voordeel te doen kantelen door de overtreding op de doorgebroken Gerard van Zonneveld de verdediger van ASC met rood van het veld te sturen. Nadat eerst Buwalda nog handelend moest optreden op een kopbal van Marco de Haan had Gerard Zonneveld de grootste kans om de wedstrijd alsnog te doen beslissen, hij deed alle goed door de keeper te omspelen, maar zijn inzet verdween naast de goal. In de slotseconde leek alles wat Kollum gezind was te denken dat een overtreding op Gerard van Zonneveld goed was voor een strafschop, echter gaf ook hier de scheidsrechter zijn eigen visie op de situatie en zag een overtreding van de Kollumer. Direct daarna stuurde hij beide teams naar de boxen en werd De Sweach de lachende derde door zich als winnaar te plaatsen voor de volgende ronde.

Verslag: André van de Meulen
Foto’s: Roel Bergsma