Benauwde zege VV Kollum op de Langeleegte

VEENDAM – Voor de VV Kollum werd het zo langzamerhand wel weer eens tijd om een uitwedstrijd in winst om te zetten. Afgelopen zaterdag was hiertoe de kans toen afgereisd werd naar Veendam om het in het Henk Nienhuis Stadion, beter bekend als De Langeleegte, tegen laagvlieger Veendam 1894 op te nemen. Eerder in het seizoen werd immers nog met ruime cijfers (6-1) gewonnen van de tegenstander deze middag. Van een leien dakje ging het echter alles behalve. Het werd een wedstrijd waarin beide ploegen er niet in slaagden om de supporters op het puntje van de stoel te krijgen en waarin de beslissing pas in de slotminuut viel. Het was Kollumer goudhaantje Olke de Wit die de 0-1 wist te produceren en daarmee de drie punten veilig stelde.

Vanaf het begin zag je in Veendam 1894 een ploeg die streed voor lijfsbehoud in de tweede klasse L. De Kollumers hadden het hier zeker het eerste half uur lastig mee, doordat ze hier niet minimaal hetzelfde tegenover stelden. Daar kwam ook nog bij dat er in balbezit zeer slordig werd gespeeld, waardoor het spel over een weer ging zonder dat er goed gevoetbald werd. Die keren dat Kollum wel door wist te komen was er nog de grensrechter van de thuisclub die een aantal keren een heel andere kijk op de lijntjes had en hiermee de gasten van een eventuele vroege voorsprong af kon houden. Wanneer een keer niet gevlagd werd was vaak de balbehandeling van de voorwaartsen om tot een goede afronding te komen niet voldoende. Zoals gezegd had de VV Kollum met name in het eerste half uur de nodige problemen met de tegenstander die dan ook een drietal aardige kansen kreeg om op voorsprong te komen. Met name Ramon de Jong en Winston de Jonge kregen een aantal behoorlijke, soms zelfs in de schoot geworpen, maar misten deze middag het niveau om doeltreffend af te ronden. Aan de andere kant waren er een aantal mogelijkheden voor de spitsen Zondervan en Pijnacker die helaas ook tot niets leidden. De grootste kans van de eerste helft was echter voor Kollumer Olke de Wit, die op tien minuten voor rust de vrije trap van Thieme Brandsma vanaf de linker punt van het zestienmetergebied niet achter doelman Thijs Graver wist te krijgen. Met een uiterste krachtsinspanning kon de doelman de bal buiten de palen houden. Zo was het voor de meeste toeschouwers vervolgens geen straf om even van de wedstrijd en de nogal plakkerige stoeltjes op de tribune bevrijd te zijn om onder het genot van een bakkie troost de 1e helft te becommentariëren en voor zover mogelijk de kledij te ontdoen van de nogal vreemde substantie.

Na het genoten bakkie in de uiterst sfeervolle kantine hadden de toeschouwers nog maar net hun plaatsen weer ingenomen of het eerste wapenfeit was daar. De Oranjehemden leken in de beginfase van de tweede helft het niveau enigszins op te krikken, wat al binnen vijf minuten een tweetal behoorlijke kansen opleverde. Eerst was het Dennis Krohne die op aangeven van Benjamin Zondervan een prima poging waagde, waar de doelman in geslagen positie de bal aan de voor hem juiste kant van de kruising hoorde suizen. Vervolgens was Joop Pijnacker dichtbij in de combinatie met Krohne. Ook hij wist de bal vanaf de zestienmeter niet tussen de palen te krijgen. Gezien de nog steeds gelijke tussenstand hadden de Veendammers de handdoek nog zeker niet geworpen en zetten ook in die tweede helft nog aan, maar wisten naarmate de wedstrijd vorderde steeds minder vaak gevaarlijk te worden. Met name uit de verdiende corners kon men nog enig gevaar stichten in de buurt van doelman Huizenga. Zo ook na bijna een uur spelen, toen een corner bij de tweede paal voor het inlopen leek door Ramon de Jong. Ook hij wist in behoorlijk vrije positie de bal niet binnen te palen te krijgen. Waar het er op leek dat de VV Kollum de duimschroeven verder zou gaan aandraaien zakte het niveau aan beide kanten gaandeweg de tweede helft toch weer wat weg en langzaam maar zeker werd ook de tijd een vijand voor beide teams om de volle buit in de zak te steken. Nadat Joop Pijnacker nog een vrije trap in kansrijke positie niet wist te benutten, probeerde trainer Ron de Boer de Kollumer formatie een dik kwartier voor het einde van de wedstrijd een boost te geven door Krohne en Gietema te wisselen voor Luuk Piersma en spits Gerard van Zonneveld. Dit gaf niet meteen het gewenste resultaat, al was Zondervan vijf minuten voor tijd dichtbij het zo gewenste winnende doelpunt. Oog in oog en botsend met de doelman rolde de bal richting doel, maar kon uiteindelijk vrij gemakkelijk worden verdedigd ruim voor de doellijn. De corner die hieruit voortvloeide werd prima ingekopt door Olke de Wit, helaas voor hem zonder resultaat.

In de allerlaatste minuut van de reguliere speeltijd kreeg De Wit dan toch nog loon naar werken en zorgde hij voor grote blijdschap bij medespelers, staf en supporters, toen hij op aangeven van Thieme Brandsma op technisch vaardige wijze doelman Graver kansloos liet. De zo gewenste driepunter was binnen, ondanks een behoorlijk aantal minuten blessuretijd waarin de thuisclub niet meer bij machte was om verandering in de stand aan te brengen. Door de 0-1 winst neemt de VV Kollum weer ‘enige’ afstand van de onderste vijf plaatsen, maar moet men wel bij de les blijven en zal in de komende weken het spelniveau omhoog moeten. Aanstaande maandag (2e paasdag) krijgen de mannen hiervoor alweer de kans in het restant (meer dan een uur) van de eerder gestaakte thuiswedstrijd (blessure) tegen Drenthina op Sportpark Baensein. Aanvang 14.30 uur.