HoofdnieuwsRegionaal

Bepaal jij zelf of je donor wilt zijn?

BUITENPOST – In de gemeente Achtkarspelen valt in de week van 15 april bij 308 van onze inwoners (geboren in 1994) een brief van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de mat.

Deze brief bevat een oproep aan de 18-jarigen om de keuze te maken of ze wel of geen orgaandonor willen worden en om deze keuze vast te leggen in het Donorregister. De gemeente Achtkarspelen ondersteunt deze oproep van de minister. Want Nederland heeft meer orgaandonoren nodig. In heel Nederland ontvangen zo’n 200.000 jongeren uit 1994 deze week de brief met een bijgevoegd donorformulier.

Een landelijke online actie ondersteunt de oproep van de minister. Het thema ‘Bepaal zelf of je wel of geen donor wilt zijn’ staat hierin centraal. Zoals de tekst in de brief verwoordt: “De laatste tijd maak je steeds vaker keuzes. Welke opleiding je gaat doen. Waar je gaat wonen of met wie je op vakantie gaat. Eén van de keuzes is of je wel of geen orgaandonor wilt zijn. Zo bepaal je zelf wat er later met je lichaam gebeurt. Want door je in te schrijven in het Donorregister, weten de mensen die je achterlaat wat jouw keuze is. Als je niets vastlegt, dan moeten je nabestaanden voor je beslissen.’’

Jaarlijks ontvangen alle jongeren die het jaar ervoor 18 werden een brief van de overheid. Hierdoor staat aan het einde van elk jaar ruim een derde van alle 18-jarigen geregistreerd.

Digitaal registreren op jaofnee.nl

Uw gemeente zet zich actief in om het aantal registraties in het Donorregister te verhogen, door bijvoorbeeld donorformulieren uit te reiken aan de balie in het gemeentehuis. U kunt ook online aangeven of u wel of geen donor wilt worden. Dit kan eenvoudig op www.jaofnee.nl met gebruik van uw DigiD.

Orgaandonatie is een actueel en belangrijk onderwerp. Er zijn namelijk veel meer  organen voor transplantatie nodig. Jaarlijks overlijden zo’n 150 patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Donorregistratie is daarom van levensbelang. Uw gemeente zegt Ja tegen donorregistratie.

Bent u al donor? Meer informatie over orgaan- en weefseldonatie vindt u opwww.transplantatiestichting.nl.

 

 

bron:  Gemeente Achtkarspelen

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button