EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Bezoek de molenaar tijdens Nationale Molendag, 11 mei 2013!

KOLLUM – Altijd al willen weten wat het werk van molenaars inhoudt? U kunt het hen zelf vragen tijdens de Nationale Molendag op zaterdag 11 mei 2013.

De 41ste Nationale Molendag staat in het teken van de vrijwilliger en de molenaar in het bijzonder. Dankzij hen kunnen de molens blijven draaien en zijn deze open voor het publiek. De molenaars van Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland vertellen u graag meer over hun werk, de molen en wat dit oeroude werktuig voor de buurt betekent.

U bent van harte welkom bij molenaar Jan Ellens, in molen Rust Roest in Munnekezijl. Hij kan u alles vertellen over deze prachtige koren- en pelmolen uit 1856. Of neemt u eens een kijkje bij de Westermolen in Kollumerpomp. Deze grondzeiler is bijna wekelijks in bedrijf, als molenaar Fred Ralten de polder Ooster- en Westerkruisland bemaalt.

Molen Tochmaland in Kollum heet u welkom met maar liefst drie molenaars! Behalve Piet Korse, molenaar van deze poldermolen uit 1893, zijn op deze molendag ook twee Burumer molenaars aanwezig! Tjerk van der Veen en Marco Hiemstra, molenaars van molen Windlust in Burum, zullen Piet Korse helpen met het rondleiden van bezoekers. Tjerk en Marco zijn in opleiding tot instructeur om vrijwillig molenaars op te leiden. Heeft u interesse om vrijwillig molenaar te worden? Tjerk en Marco zullen zowel op molen Windlust in Burum, als op molen Tochmaland in Kollum les geven.

Tijdens Nationale Molendag is er naast molen Tochmaland weer een theetuin ingericht door Hennie Henstra, in de tuin van het voormalige molenaarshuis. Behalve thee en koffie kunt u hier ook terecht voor overheerlijk huisgemaakt gebak!

De Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars en maakt deel uit van de BankGiroLoterij Molendagen.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button