HoofdnieuwsRegionaal

Bibliotheken starten uitleen e-books

KOLLUM – Vanaf 21 januari kunnen bibliotheekleden op grote schaal e-books lenen via www.bibliotheek.nl Deze nieuwe dienst van de bibliotheken stelt leden in staat ongelimiteerd e-books te lezen, waarbij meer personen tegelijk hetzelfde e-book kunnen lezen. In de meeste landen wordt uitgeleend op basis van ‘one copy, one use’, waardoor een e-book ‘uitgeleend’ kan zijn. Dit is voor bibliotheken in Nederland niet acceptabel als standaard. Daarom is samen met uitgevers een nieuw uitleenmodel ontwikkeld, waarbij per uitgeleend e-book wordt afgerekend. Nederland laat daarmee internationaal een eigen geluid horen.

Minister Jet Bussemaker van OCW downloadt vanmorgen het eerste e-book op Centraal Station in Den Haag: ‘We lopen echt voorop, in veel landen is het nog ‘one copy, one use’. Bibliotheken kunnen hiermee veel nieuwe leden trekken en leveren een nieuwe service aan de bestaande leden. Het lezen van e-books van de bibliotheek is makkelijk, laagdrempelig, kan altijd en overal en is betaalbaar. Daarmee bieden bibliotheken een belangrijke aanvulling op de toegang tot kennis, informatie en cultuur’.

5.000 titels

Bij de start zijn 5.000 e-books beschikbaar. Dat is ongeveer een kwart van het beschikbare e-book-aanbod in Nederland. Met diverse toonaangevende uitgevers zijn inmiddels licentieafspraken gemaakt. De verwachting is dat het aantal deelnemende uitgevers snel zal stijgen. Zeker als de vraag blijft toenemen, zoals nu het geval is. Daarmee ondersteunt deze nieuwe dienst de kerntaken van de bibliotheek in de volle breedte en op een manier die bij haar past.

De titels zijn ingedeeld in twee groepen: tot en met 3 jaar of ouder. De eerste maanden na de start zijn beide categorieën voor leden vrij toegankelijk om te lezen. Wie vanaf april 2014 de meer recente titels wil blijven lenen, kan kiezen voor een e-bookpluspakket. Daarmee kan voor € 20,- een 18-tal e-books worden gelezen. Dit pakket moet worden afgenomen boven op het reguliere bibliotheek-lidmaatschap. Alle genres zijn beschikbaar: literaire en streekromans, thrillers, non-fictie, biografieën, enz.  In aanvang is het aanbod gericht op volwassenen, e-books voor jeugdleden is een volgende stap. Leden kunnen zich met hun pas eenvoudig online registreren. De e-books zijn op alle devices te lezen: laptop, tablet, e-reader en smartphone.  Deze nieuwe dienst wordt namens de bibliotheken uitgevoerd door Stichting Bibliotheek.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button