HoofdnieuwsRegionaal

Bijzondere lezing Obama van Fryslân: Talma

DOKKUM – Op woensdag 11 december organiseert het Streekarchief in Dokkum een bijzonder lezing over de Obama van Fryslân, ds. Aritius Sybrandus Talma.

Honderd jaar geleden was de invoering van verplichte sociale verzekering voor ziekte en pensioen in Nederland minstens zo omstreden als ‘ObamaCare’ nu in de Verenigde Staten is. Waar Amerikanen nog tot op het bot verdeeld zijn over ‘wie sociaal verantwoordelijk is’, werd in Nederland in 1913 de knoop doorgehakt dankzij ds. Talma. Op 9 december van dat jaar kregen zo’n 81.000 arbeiders in het hele land recht op een wekelijkse uitkering voor een stukje levensonderhoud op de oude dag. Deze ‘Ouderdomsrente’ was de voorloper van de AOW.

Spreker Lammert de Hoop (historicus en schrijver van de biografie ‘De rode dominee A.S. Talma’) gaat o.a. in op de Friese roots van Talma en de actualiteit van zijn visie in de hedendaagse discussies over sociale verantwoordelijkheid, pensioenleeftijd en de verzorgingsstaat. Ook wordt er een korte documentaire getoond.

De lezing is gratis toegankelijk en u bent van harte welkom op woensdag 11 december 2013, om 20.00 uur in het Streekarchief/de Bibliotheek Dokkum (Brokmui 62). Meer informatie op www.ontdekdebieb.nl

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button