HoofdnieuwsRegionaal

Bijzondere ontdekking tijdens graafwerk Nieuwste Steentijd

TWIJZEL – Tijdens de graafwerkzaamheden voor het kunstwerk werd door Paul Edens een bijzonder artefact omhoog gebracht. De steen werd ter plekke gedetermineerd door Jan Kloosterman. Deze constateerde dat het ging om een snijwerktuig mogelijk gebruikt bij de jacht uit de periode van de eerste bewoning in Achtkarspelen, zo’n 7.000 jaar geleden. De graverij maakte deel uit van de presentatie van het jongste kunstproject van de Keunstkrite en vond plaats op het terrein van Frytsjam in Twijzel.

Op zaterdag 10 augustus werden de eerste twee onderdelen van het meerjarenproject toegelicht door Paul Dennis Edens, beeldend kunstenaar (beeldhouwer) en Jan F. Kloosterman, amateurarcheoloog IJstijdenmuseum Buitenpost (educatie en determinatie). Een spontane toegift kwam er van de kant van Ben Datema (Stichting Oud Achtkarspelen) die een verhaal hield over de kloostermop en dit illustreerde met een grote gebakken middeleeuwse steen waarin een afdruk stond van een poezenpootje.

Het kunstproject Nieuwste Steentijd dankt haar naam aan de tijdlijn die middels de verschillende projecten gelegd wordt van de Oudste Steentijd (IJstijd) naar de hedendaagse tijd. Dit wordt onder andere zichtbaar in het kunstwerk waarin gedetermineerde natuurstenen en keien, ambachtelijke stenen en modern betonmateriaal wordt gebruikt. De presentatie werd door het aanwezige publiek enthousiast ontvangen.

Een en ander werd voor de Keunstkrite gedocumenteerd door filmmaker Dick Martens. Andere onderdelen van het project zijn een veldexcursie door het Pingogebied rond Buitenpost-Twijzel en een educatief programma in het IJstijdenmuseum. Publiek kan zich hiervoor inschrijven bij de Keunstkrite.Meer informatie is te vinden op de website: www.keunstkrite.nl.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button