Birdaard verslaat Friese-Boys

BIRDAARD – Friese Boys heeft de uitwedstrijd tegen FC Birdaard met 3-1 verloren. Bij de rust leidde de thuisclub met 2-0. Na drie minuten was Friese Boys dicht bij een voorsprong, maar de kopbal van verdediger Allard Wijbenga ging rakelings naast. Na een kwartier was het raak voor de thuisclub. Sieds Jellema besloot een actie op rechts met een gave voorzet die door Hidde Kingma werd afgerond, 1-0. Arjen Hiemstra had daarna de 2-0 op de schoen, maar gleed uit waardoor de kans verloren ging. Doelpuntenmaker Kingma viel daarna geblesseerd uit en werd vervangen door Gerlof Dijkstra. Friese Boys ging op zoek naar de gelijkmaker, maar pogingen van Harmen Hietkamp en Johan de Vries hadden geen resultaat. Op slag van rust werd het 2-0. Auke Hoekstra stopte eerst een inzet van Arjen Hiemstra en probeerde daarna Samuel Oberman van scoren af te houden. Volgens scheidsrechter Van Os maakte Hoekstra hierbij een overtreding en FC Birdaard mocht een strafschop nemen. Deze werd benut door Edwin Kooistra, 2-0.

Bij de thuisclub was de geblesseerde Oberman in de rust vervangen door Sybrant Smit, die een goede tweede helft zou spelen. De eerste kans was voor Friese Boys, maar Johan de Vries kwam niet langs doelman Sake Tolsma. Op een vrije trap van Wietse van der Land was Tolsma kansloos, maar de bal belandde tegen de onderkant van de lat. Na een overtreding op Erik Hilboezen kreeg ook Friese Boys een strafschop die door Van der Land werd benut, 2-1. Een goal van Erik Hilboezen werd wegens buitenspel afgekeurd terwijl een poging van Van der Land een prooi werd voor doelman Tolsma. Sybrant Smit had de wedstrijd kunnen beslissen, maar de invaller schoot eerst over en stuitte daarna op doelman Hoekstra. De Friese Boys-goalie redde ook prima op een inzet van Erik Spijksma en op de rebound van Arjen Hiemstra. Een vrije trap van Edwin Kooistra belandde tegen de lat. Het werd toch 3-1 toen Sybrant Smit in de slotseconden na een goede actie scoorde.

“Het ging aardig”, aldus Sybrant Smit na de wedstrijd. “Ik ben echter een paar weken geblesseerd geweest en ben conditioneel nog niet goed. Ik hoop volgende week wel weer in de basis te staan. Of de overwinning verdiend is? We hebben ervoor gestreden, op basis daarvan wel. We misten in de tweede helft twee belangrijke spelers en er stond een A-junior in de spits. Die heeft ook keihard gewerkt. Als je het dan op deze manier uitspeelt is dat knap”.

“Het was beslist geen strafschop”, vond doelman Auke Hoekstra van Friese Boys na de wedstrijd. “Ik heb hem niet geraakt. Ik ging er stevig in, maar dat doe ik altijd. De strafschop had niet gegeven mogen worden, daarmee werd de wedstrijd verknald. Hoewel je moet blijven geloven in een goed resultaat. Op basis van de tweede helft was een gelijkspel terecht geweest. Maar ja, we scoorden niet: we hebben geen spits”.