Blauwkes uitstekend uit winterslaap met prima overwinning op Viboa

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag ontving Buitenpost het Winsumer Voetballen Is Bij Ons Aangenaam, kortweg Viboa. De Groningers kennen tot nu toe een moeizaam seizoen en zijn terug te vinden op een 13e plek in de Eerste Klasse E. De Buitenposters staan zesde op een overbrugbare achterstand naar plek drie. En dat is nu net, waar trainer René van der Weij met zijn team naar toe wil. De voorbereiding op de tweede seizoenshelft was niet optimaal te noemen, Van der Weij verschuilt zich hier niet achter, want, zo zei hij: “Dat is voor de andere teams niet anders geweest.” Behoudens een prachtig trainingskamp in het Spaanse Marbella, werd er vorige week slechts eenmaal op het veld getraind. Daarnaast was er afgelopen week een krachttraining geregeld bij Fysiotherapie en Fitness Allert Pol. Door de winterse omstandigheden en de invallende dooi, werd vandaag uitgeweken naar het kunstgrasveld. Van der Weij kon vandaag geen beroep doen op aanvaller Joran Olijve, die een schorsing uitzat en ook Pieter Henstra en Dirk Rinze Pilat waren er niet bij. Henstra en Pilat bereiden zich langzaam voor op een terugkeer na zware knieblessures. Routinier Jan Oppedijk bevolkte, samen met Simon Schreiber, Sip Jaap Bos, Sven Rozendal en reservekeeper Ricky Miedema, de reservebank. Arbiter deze middag was de heer R.W. de Wit uit Groningen, geassisteerd door de heren T. Balta en K.G. Jousma.

Viboa schudt thuisploeg wakker

Het begon allemaal wat onwennig bij de thuisploeg. Even aftasten en zoeken naar de juiste aanspeelpunten. Tegenstander Viboa leek daar juist lak aan te hebben. Sommige supporters stonden amper aan de zijlijn toen de Winsumers al een uitstekende mogelijkheid kregen en daardoor de Blauwhemden gelijk wakker wisten te schudden. De bal bleef echter buiten de palen, waarna Buitenpost messcherp counterde. Rechtsback Wim de Vries verdedigde uit en stuurde aanvaller Joop Pijnacker weg. Pijnacker leverde een prima voorzet af, waarna spits Dorjan Berisha uitstekend kon binnentikken, 1-0. Viboa herpakte zich prima en dacht even later zelfs een strafschop te verdienen. Arbiter De Wit zag, in de zesde minuut, echter geen overtreding in het duel tussen Buitenposter De Vries en Viboa-aanvaller Wouter Bloem, waarna de thuisploeg makkelijk kon uitverdedigen. Hierna leken ‘Grunneger’ aanvaller Arvin Knol enigszins aangebrand, toen hij Buitenposter-verdediger Marco van Leijen onderuit haalde. Arbiter De Wit was resoluut en toonde Knol de gele kaart.

Buitenpost deelt lakens uit

Hierna pakte Buitenpost het initiatief en zou dit ook de gehele wedstrijd niet meer uit handen geven, al was het er zelf schuldig aan dat men de wedstrijd niet al voor rust besliste. Zo had aanvaller Jorrit Terpstra zeker meer verdiend, toen hij een uitstekende actie afsloot met een schot voor het doel van Viboa-keeper Germen Bouwman langs. Viboa sputterde zo nu en dan tegen maar had geen geluk toen na ruim tien minuten een kopbal uiteindelijk via Buitenpost-keeper Robert van der Laan op de lat belandde. Aan de andere kant had zowaar verdediger De Vries de score kunnen vergroten, toen Pijnacker maatje Berisha aanspeelde. Berisha legde de bal prima klaar voor De Vries, maar hij kon de bal geen kracht en snelheid meer meegeven. Keeper Bouwman kon makkelijk redden. Viboa-aanvoerder Niels van Dalen probeerde het aan de andere kant van afstand, zijn schot was erg hard, maar vloog metershoog over.

Eindpass moet beter bij thuisploeg

Buitenpost kreeg voor rust nog enkele mogelijkheden, maar de juiste eindpass ontbrak. Zo kon middenvelder Rob Dijkstra de bal geen goede richting geven, en caramboleerde die simpel in de handen van keeper Bouwman. Uit een corner van diezelfde Dijkstra, kopte Berisha maar net naast. Met nog ruim vijf minuten op de klok probeerde Terpstra het met een schot, maar ook nu stond keeper Bouwman op de juiste plaats. Toen even later Buitenposter Pijnacker werd vastgehouden, kreeg Reijer Kooijinga terecht de gele kaart van arbiter De Wit, óók omdat hij hiermee een kansrijke aanval onderbrak. Pijnacker had even later moeten scoren, toen hij zwak in schoot, na prima voorbereidend werk van Aaron Boekhout. Via keeper Bouwman bleef er slechts een corner over, die door Berisha naast werd gekopt. Ook Terpstra had zijn vizier niet op scherp staan, toen hij even later een vrije trap mocht nemen. Bouwman kon simpel redden. Toen de extra tijd reeds was ingegaan, gebeurde er nog van alles. Eerst kreeg Viboa-aanvaller Bloem nog geel, toen hij heel dom de bal nog wegtrapte, waar Buitenpost mocht uitverdedigen. Toen de concentratie aan Buitenpost-zijde even zoek was, kreeg zowaar Viboa nog een kans. Aanvoerder Van Dalen verscheen voor Van der Laan, maar diezelfde Van der Laan was vanmiddag niet van plan te capituleren. Hierna floot arbiter De Wit af, ruststand 1-0.

Viboa-trainer Ron de Boer niet tevreden

Na de thee bleek Viboa-trainer Ron de Boer duidelijk niet tevreden over zijn ploeg. Hij had middenvelder Peter Pettinga en aanvaller Knol in de kleedkamer achtergelaten en zij werden vervangen door Bauke Hoekstra en Heinze Andringa. Dat hij hiermee het wedstrijdbeeld niet meer kon keren werd hem echter snel duidelijk. Tien minuten na rust was er eerst nog een schot van invaller Hoekstra, maar zijn poging ging hoog over het doel van Van der Laan. Hierna wisselde trainer Van der Weij aanvaller Berisha en mocht Simon Schreiber de honeurs waarnemen. Dat hij op de weg terug is, liet hij ook vanmiddag weer heel duidelijk zien. Van der Weij had opgemerkt, dat er in de diepte veel ruimte lag en daarmee veel mogelijkheden. “Schreiber is nog niet fit genoeg om te beginnen, maar is hiervoor natuurlijk uitermate geschikt”, aldus de Buitenpost-trainer.

Buitenpost breidt score uit

Buitenpost gaf na rust dan ook extra gas en dat resulteerde na bijna een kwartier in de tweede helft in een tweede doelpunt. Terpstra stond aan de basis met een uitstekende actie op de achterlijn. Driemaal stond Viboa-verdediger Steffen Vader op de doellijn, maar de derde mogelijkheid van Buitenposter Dijkstra kon hij niet meer stoppen, 2-0. De tegenstand leek hierna helemaal verdwenen, zeker toen enkele minuten later ook Pijnacker zijn goaltje meepikte. Verdediger Ruben Boekhout stuurde Schreiber de diepte in, waarna een prima voorzet volgde. Pijnacker was er als de kippen bij en schoot zijn Buitenpost naar 3-0. Trainer Van der Weij gunde hierna ook Jan Oppedijk en Sven Rozendal nog speeltijd en Pijnacker en verdediger Danny Boersma mochten naar de kant. Direct hierna was Schreiber samen met Oppedijk direct opnieuw gevaarlijk. Helaas kon keeper Bouwman Schreiber het scoren beletten. Twintig minuten voor tijd haalde Viboa-trainer De Boer ook de aangeslagen Kooijinga naar de kant en kwam George Goguadze hem vervangen. De strijd was echter gestreden en de winst voor de Blauwkes een feit.

Dijkstra maakt zijn tweede doelpunt

Een kwartier voor tijd mocht Halbe Mossel nog een vrije trap nemen, maar zijn poging verdween over het Groninger doel. Middenvelder Dijkstra had even later het vizier wél op scherp. Hij schoot via een Groninger been, diagonaal in de kruising, zijn tweede doelpunt van de middag binnen, 4-0. De routinier aan Viboa-zijde, Rick Schaaphok, probeerde het nog van afstand, maar zijn prima ingeschoten bal was een prooi voor keeper Van der Laan. Dijkstra kreeg ook nog een mogelijkheid om zelfs zijn derde van de middag te maken, maar via keeper Bouwman bleef er slechts een corner over. Het slotakkoord was voor de routinier aan Buitenpost-zijde: invaller Oppedijk mocht vanaf ongeveer twintig meter van het doel een vrije trap nemen. Zijn poging vloog ‘slechts rakelings’ over het Viboa-doel, eindstand 4-0.

Omlandia

Een verdiende overwinning vanmiddag, merkte de winnende trainer Van der Weij dan ook terecht op. “Ik heb bij vlagen erg goed voetbal gezien, een goeie opbouw en aanvallen via de zijkant. Prima! Daarnaast zijn we ook achterin redelijk stabiel gebleken.” De volgende wedstrijd word komende zaterdag in Ten Boer gespeeld tegen de plaatselijke hoofdmacht Omlandia (Sportlaan 4, 9791 LX te Ten Boer). Zij moeten het volgende slachtoffer worden van de Buitenposter dadendrang!

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Boersma (64/Oppedijk), Van Leyen, A. Boekhout, Mossel, Terpstra, R. Boekhout, Dijkstra, Berisha (55/Schreiber), Pijnacker (64/Rozendal).

Opstelling Viboa: Bouwman, Kauw, Vader, Fatima, Kooijinga (70/Goguadze), Pettinga (45/Andringa), Schaaphok, Van Dalen, Bloem, Storm, Knol (45/Hoekstra).

Scoreverloop: 4. Dorjan Berisha (1-0), 59. Rob Dijkstra (2-0), 62. Joop Pijnacker (3-0), 76. Rob Dijkstra (4-0).

Gele kaart: Danny Boersma (Buitenpost), Arvin Knol, Reijer Kooijinga en Wouter Bloem (allen Viboa).