HoofdnieuwsRegionaal

Bodemvondstendag IJstijdenmuseum groot succes

BUITENPOST – Op 20 febr. vond de traditionele bodemvondstendag weer plaats in het IJstijdenmuseum te Buitenpost. De dag was weer een groot succes. Er kwamen meer dan 115 betalende bezoekers en 15 kinderen. Er werden vele interessante voorwerpen ter determinatie aangeboden. We noemen er drie.

Heel bijzonder was de vondst van Rens Potijk en Danny Brik, beide 16 jaar, van een gouden fibula uit de Viking-tijd. Rond1000 jaar geleden gemaakt. Deze vondst werd in de omgeving van Joure gedaan en voor het eerst door de trotse vinders op de bodemvondstendag bekend gemaakt.

Een andere interessante vondst was al jaren geleden door L. de Vries uit Twijzel in de omgeving van Twijzelerheide gedaan. Het betrof een fraaie geslepen bijl van de Hunebedbouwers (3.500 tot ongeveer 2.500 v. Chr.), gezien de vierkante doorsnede.

De bijl is gemaakt van hoornsteen, een taai en hard gesteente. Wat de bijl zo bijzonder maakt is de grootte. De lengte van de bijl is ongeveer 16 centimeter en de grootste breedte 7 centimeter. Deze grootte maakt de bijl onbruikbaar om als bijl te gebruiken. Eén bijlslag en hij breekt. Mogelijk betreft het een rituele bijl of een grafgift.

Een laatste interessante vondst die we willen noemen betreft een prachtig gepatineerde schaal van brons. Deze schaal werd aangeboden door een echtpaar uit de omgeving van Alkmaar. De schaal zelf was in Zuid-Limburg opgeploegd, maar toch nog redelijk gaaf.

Voor de aanwezige deskundigen was het onduidelijk uit welke tijd hij zou kunnen stammen, bijvoorbeeld de Romeinse-tijd of de Bronstijd. Daarom werd het echtpaar doorverwezen naar een deskundige in Leiden.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button