Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Boeren Noardlike Fryske Wâlden leren over besdragende struiken

BURGUM – Besdragende struiken en bomen dragen bij aan een rijke biodiversiteit in het boerenland. Een grote verscheidenheid aan natuurwaarden is belangrijk binnen het nieuwe agrarische natuurbeleid. Daarom heeft de vereniging Noardlike Fryske Wâlden (NFW) veldexcursies voor haar leden georganiseerd om de kennis over deze struiken en bomen te vergroten. Ook wil de NFW boeren stimuleren besdragers bij te planten.

In totaal honderd boeren die aan agrarisch natuurbeheer doen zijn in Nijega, Drogeham, Damwâld, Burgum en Kollumerzwaag het veld in geweest op zoek naar besdragende bomen en struiken. Jacob Bijlsma, lid van de schouwcommissie van de NFW en excursieleider, gaf uitgebreid uitleg over besdragers en biodiversiteit. Verder hielp hij ze de verschillende bomen en struiken die na de bloei bessen maken te herkennen in het coulisselandschap. Daarnaast ging hij in op het snoeionderhoud en waar en wanneer streekeigen plantmateriaal geplant kan worden in de elzensingels en houtwallen.

Vogels en insecten

“Bessen zijn een belangrijke voedingsbron voor vogels. De vaak felrode kleur en lekkere smaak zijn zeer aantrekkelijk voor onder andere lijsters en goudvinken. De bloesem van de besdragers trekken in het voorjaar veel insecten aan, waaronder bijen, hommels en zweefvliegen”, legde Bijlsma uit. Besdragende struiken en bomen zijn onder meer de meidoorn, lijsterbes (koetsekraal), braam, Gelderse roos, vlier en trosvlier.

Biodiversiteit

“Struiken en bomen die bloeien en bessen produceren dragen zo bij aan de biodiversiteit van ons landschap”, aldus NFW-voorzitter Attje Meekma. “De biodiversiteit, die een wezenlijk onderdeel uitmaakt van agrarisch natuurbeheer, kunnen we verder vergroten door besdragers goed te onderhouden en ook bij te planten als daar ruimte voor is binnen de elzensingels en dykswâlen. Met de veldexcursies, waaraan grote groepen leden hebben meegedaan, hebben we het belang van deze bomen en struiken benadrukt en veel kennis kunnen overbrengen.

Complimenten

De honderd leden reageerden erg positief op de excursies. De NFW wil ingaan op de vraag vaker veldbijeenkomsten te organiseren om praktische kennis over natuurbeheer te vergroten. Meekma: “We zijn van plan om dit jaarlijks op te pakken.” Na afloop van de excursies gaf Bijlsma de boeren complimenten. “Je ziet zoveel wandelaars en fietsers genieten van ons prachtige landschap. Ze hebben niet altijd in de gaten dat dit te danken is aan agrarisch natuurbeheer. Jullie onderhouden het landschap. Dat zou meer gewaardeerd moeten worden”, aldus Bijlsma.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button