Regionaal

Botanische tuinen klaar voor de toekomst

BUITENPOST – 2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen. In 25 botanische tuinen verspreid over heel Nederland opent op 22 april de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. Deze tentoonstelling is het eerste deel van een publieksprogrammering waarbij de collecties van alle tuinen op innovatieve wijze worden ontsloten.

Speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelde projectpartner Waag Society een app: Hortus Chat én zijn de collecties van de tuinen online te raadplegen. Bij het Jaar van de Botanische Tuinen hoort een nieuwe identiteit, waarin de tuinen naar voren treden als HORTUS Botanic Guardians: hoeders en poortwachters van biodiversiteit. Het Jaar van de Botanische Tuinen komt tot stand dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij.

 Hortus Chat met Kroonjuwelen        

De nadruk in het Jaar van de Botanische Tuinen ligt op de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. In 25 tuinen staan de vreemdste, mooiste, meest bedreigde en verrassende planten in de spotlight. Bezoekers van de tuinen krijgen deze gepresenteerd op een vernieuwende manier: via Hortus Chat. Deze app werkt met GPS en stuurt je een bericht als je dicht bij een kroonjuweel bent. ‘Heb je die grote boom met hangende takken en bijzondere bladeren gezien? Dat ben ik!’ zegt dan opeens Ginkgo biloba. Via Hortus Chat worden dingen zichtbaar die je anders misschien niet snel opmerkt: hoe een bepaald blad voelt, hoe een specifieke plant geurt, waarom een plant is zoals hij is. De app is voor iPhone en Android beschikbaar.

De Kruidhof heeft maar liefst 29 planten kris kras door de tuinen geselecteerd waarmee je op je gemak kennis kunt maken. Natuurlijk zijn dat voor een groot deel geneeskrachtige planten, maar ook andere mooie bloeiers en bomen komen tijdens de wandeling aanbod. Bezoekers kiezen zelf welke planten ze graag willen ontmoeten. De Kroonjuwelen van De Kruidhof kunnen bezoekers ook zonder telefoon bekijken. Een route is verkrijgbaar bij de receptie vanaf 23 april.

 ‘Ik ben de Blauwe Knoop en ik sta dus niet in de Berenburgborder’

-Succisa Pratensis-

Vanaf 23 maart kunnen bezoekers ook terecht op de vernieuwde website. Op www.botanischetuinen.nl staan de gegevens van de planten uit alle NVBT-tuinen in Nederland. Zo is het mogelijk om de collecties van de botanische tuinen te raadplegen, met beeld en verhalen over toepassing en gebruik van de planten door de mensen, bedreigingen in de natuur, kleur en geur en schoonheid. Bezoekers kunnen zo goed voorbereid de tuinen gaan bezoeken om daar de planten van hun voorkeur in al hun luister en schoonheid te aanschouwen. In de tuinen verleiden de planten de bezoekers met hun verhalen, via de app, maar ook via de verhalen van enthousiaste rondleiders.

Nieuwe huisstijl genomineerd voor ADCN Award

Alle evenementen en uitingen worden vormgegeven in de nieuwe huisstijl. Bureau KoeweidenPostma was verantwoordelijk voor de rebranding van de botanische tuinen onder de nieuwe identiteit: HORTUS Botanic Guardians. Met het nieuwe logo en huisstijl is KoeweidenPosta genomineerd voor de ADCN Award 2017. Vind het resultaat en meer informatie op www.botanischetuinen.nl.

Boek Botanische Tuinen in Nederland

Vanaf de opening van de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’ is ook het boek ‘Botanische Tuinen in Nederland’ beschikbaar. Rolf Roos en Joke ’t Hart schreven met meer dan 25 auteurs de portretten van de tuinen; hun geschiedenis en karakter. Het boek is een handzaam en betaalbaar overzichtswerk (176 pagina’s, € 14,50) en is verkrijgbaar bij alle botanische tuinen in Nederland en via www.natuurmedia.nl. ‘Botanische Tuinen in Nederland’ kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Verder in 2017

Vanaf 14 september start het project ‘Tuin als Lab’ met een symposium in de Botanische Tuin TU Delft ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan van deze tuin. In alle tuinen zullen gedurende enkele weken in het najaar activiteiten plaatsvinden om de bezoeker te confronteren met de intelligentie van planten en wat zij allemaal kunnen. Het publiek onderzoekt hands-on veschillende zaken die mensen normaal gesproken niet kunnen waarnemen.

Op 25 november vindt in Nijmegen het Zadensymposium plaats. Samen met FLORON, Universiteit Nijmegen, Naturalis en Universiteit Wageningen organiseren de botanische tuinen een dag over het belang van zaden. Dit symposium markeert tevens de aftrap van de Nederlandse zadenbank voor wilde planten: Het levend archief.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button