HoofdnieuwsRegionaal

Brandweer Kollum naar kook clinic

SNEEK – Eten bereiden met behulp van een pan die 42000 kilo zwaar is? Een uitdaging voor de kookploeg uit de veiligheidsregio Fryslân. Locatie was een pittoresk stukje Houkesloot in Sneek (of Snits voor wie de Friese taal machtig is). Historie ontmoette hier de passie, ambacht kwam samen met natuur. Wat de Elfstedentocht is voor bevroren water, is het skûtsjesilen voor de vloeibare variant. De in Fryslân wereldberoemde Sneker Pan, het skûtsje van Sneek dat vorige week nog de glorieuze winnaar van het skûtsjesilen werd, was het decor van de tiende kookworkshop van Brandweer Nederland. Tja, wat moet hier nog aan toegevoegd worden? Natuurlijk, aandacht voor de hoofdrolspelers!

Prachtig was het om te zien dat samenwerking geen grenzen hoeft te kennen. Of je nou brandweermens bent in Menaldumadiel, Kollum of bijvoorbeeld Olderberkoop (zie google maps J), het maakte niet uit. Johan Postma, regionaal commandant, zag met trots hoe er zij aan zij gewerkt werd, ook al was de ruimte op de Sneker Pan beperkt. Een ieder kreeg van elkaar de ruimte die hij of zij nodig had. Wim van der Veen, beroeps in Leeuwarden en vrijwilliger in Franeker, lijkt een exponent van iemand die door de aanstaande regionalisering ruimte kreeg en benutte. “Ik ga aan de slag in Zuidwest als clusterhoofd planvorming en stop dus als bevelvoerder in de 24-uursdienst in Leeuwarden. Ik was toe aan iets nieuws. Ben erg blij dat ik deze kans krijg.”

En kansen zijn er bij de brandweer. Gerald Huft uit Olderberkoop kreeg al snel de mogelijkheid door te groeien naar bevelvoerder, vooral ook omdat de collega’s vertrouwen in hem hadden. “Als zelfstandige met een eigen slagerij, heb ik misschien wel een aantal eigenschappen die je ook als bevelvoerder goed kunt gebruiken. Maar het belangrijkste voor mij blijft het teamwork. Natuurlijk heeft iedereen z’n eigen verantwoordelijkheid, maar je kunt het alleen maar met elkaar. In Olderberkoop is dat een vanzelfsprekende gedachte. Anders hadden we nu niet zo’n mooie kazerne gehad. De totale ploeg heeft hier erg veel tijd in gestopt, maar wie heeft er dan ook een nieuwe kazerne, compleet met ouderwetse snijvoegen?”

Voor Elke Hielkema is samen dingen doen ook vanzelfsprekend gekoppeld aan de brandweer. Sinds juni is ze bij de brandweer van Menaldumadiel, waar ook haar vriend in de ploeg zit. Ze moest wel even wennen, maar niet aan de brandweercultuur. Haar vader was jaren bij de brandweer van Akkrum, waar zijzelf ook veel tijd heeft doorgebracht, onder andere als slachtoffer bij oefeningen. Ze wist dan ook wel wat haar te wachten stond. “Omdat mijn vriend en ik vaak op verschillende tijdstippen werken, ik werk zelf in de zorg, komen we elkaar dan bij de brandweer tegen. Dat is wel grappig.” Tot slot, ook Jelle van der Valle uit Kollum was vol passie over de brandweer en het teamwork. “Ook naast het brandweerwerk doen we dingen met de ploeg. In mei hebben we nog een brandweerauto naar Roemenie gebracht die we eerst zelf helemaal opgeknapt hebben. We hebben gewoon een heel mooie ploeg.”

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button