HoofdnieuwsRegionaal

Brandweer Kollum voor de 5e keer naar Roemenië

KOLLUM – Donderdag 1 mei vertrokken Andries Oppersma, Albert Hoof, Jelle van der Valle, Peter Zijlstra van brandweer Kollum en wethouder Jelle Boerema voor de 5e keer naar Roemenië. Er stond veel op het programma deze keer, na de inventarisatie van vorig jaar konden we gericht zoeken naar gereedschappen en materiaal. Diverse korpsen uit Fryslan maar ook uit Noord-Holland stellen hun afgeschreven materiaal ter beschikking.

Doordat er op 1 mei, bijna, geen vrachtverkeer op de weg was verloopt de reis voorspoedig. Na 1250 km reizen, bereiken we de eerste dag Gyor in Hongarije, waar we de nacht doorbrengen. We hervatten de reis de volgende dag en om 5 uur in de middag bereiken we Gilau in Roemenië. We overnachten hier enkel om later hier weer terug te komen. Zaterdagmorgen vertrekken we vroeg richting Praid. We worden daar, net zoals voorgaande jaren weer hartelijk ontvangen. Deze keer brengen we brandweerpakken naar Ocna de Sus, een klein plaatsje dat valt onder de gemeente Praid. Op maandag brengen we een bezoek aan het nieuwe gemeentehuis van Praid. We bieden de burgemeester een plaquette van de gemeente Kollumerland aan die een mooi plaatsje in het gemeentehuis krijgt. Natuurlijk is er tijd voor een bezoek aan de kazerne van Praid en hier hebben we mooi de gelegenheid om met de brandweerlieden bij te praten over wat zij het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Ook worden er ervaringen over en weer uitgewisseld.

 

Vanwege een overvol programma en omdat Jelle Boerema terug naar Kollum moet, ivm zijn beëdiging als wethouder en loco burgemeester, vertrekken we dinsdagochtend vroeg terug naar het vliegveld van Cluj Napoca.Wij gebruiken de rest van de dag om alvast enige verkenning te doen in Gilau en omstreken.Op woensdag komt het hulptransport uit Zwaagwesteinde met een brandweerpomp en nog veel meer brandweermateriaal. Rasca, waar we vorig jaar de brandweerauto naar toe hebben gebracht, had dringend een pomp nodig ivm het kunnen transporteren van water, wat erg moeilijk is in de bergen. Aan een aantal brandweerlieden geven we een demonstratie van de motorspuitaanhanger uit Langedijk(NH) en daarna mogen ze het zelf proberen. Op uitnodiging van de burgemeester dineren we bij hem en brengen we ook de nacht in zijn woning door.De volgende dagen hebben wij nog vijf gemeenten bezocht en allemaal brandweerkleding gebracht. Eèn van deze gemeentes is Capusu Mare, zij hebben wel een brandweerauto maar geen spullen, zelfs geen slangen. Hier hebben we een flink aantal brandweerslangen achtergelaten, ademluchttoestellen, helmen en brandweerpakken en gelijk de afspraak gemaakt dat we gereedschap in Holland voor hen op zullen zoeken.

Ook in deze gemeente worden we door brandweerlieden en de burgemeester ontvangen. De gastvrijheid is heel bijzonder en het ontbreekt ons zeker niet aan eten en drinken. Natuurlijk ontbreekt bij elk bezoek aan welk gemeentehuis dan ook, de Paleka, ook wel de Roemeense Whisky genoemd, niet. Een borrelglaasje en dan egészségedre (Hongaars) of noroc (Roemeens) en dan is het is de bedoeling om dit in èèn keer achter over te slaan, op deze manier zijn 2 Gemeentes per dag meer dan genoeg.
Op zaterdag 10 mei nemen we afscheid van onze contacten en begint de reis van 1800 km terug. Door in het weekend te reizen schieten we lekker op. De terugreis doen we in 3 etappes. De laatste avond in Braunschweig en dan het laatste stuk naar huis. Het is maandag en het is druk op de weg door diverse ongelukken zijn deze laatste loodjes wat zwaar en hebben we zeker 3 uren vertraging. Uiteindelijk zetten we de PM van Kollum weer inzetgereed in de kazerne tegen een uur of 5.

Het was ook deze keer weer een bijzondere reis.

Ook was het weer hartverwarmend om te zien hoe blij mensen kunnen zijn met afgeschreven, maar nog goed te gebruiken brandweermateriaal. Het ligt in de bedoeling om volgend jaar weer naar Roemenië te gaan om diverse korpsen te kunnen helpen met de broodnodige spullen. Meer informatie en foto´s van de reis staan op Facebook, Twitter en onze website.

 

Foto’s Brandweer Kollum

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button