112HoofdnieuwsRegionaal

Brandweer test optische en geluidssignalen voertuigen

DOKKUM – Brandweer Fryslân test in deze periode een groot deel van de brandweervoertuigen in Fryslân. De controles zijn gericht op de optische en geluidssignalen van de auto’s. Landelijk zijn normen vastgesteld voor deze signalen. De reden hiervoor is dat de voertuigen in noodsituaties op een zo veilig mogelijke manier ingezet kunnen worden.

De controles vinden op diverse plaatsen in Fryslân plaats. Zo zijn de brandweerwagens uit de omgeving van Joure, Sneek, Koudum, Workum, Franeker, Oosterwolde, Wolvega en Dokkum inmiddels getest. De komende anderhalve week vinden soortgelijke controles nog plaats in Leeuwarden (4 juli), Burgum (9 juli), Drachten (10 juli) en Heerenveen (11 juli). In totaal gaat het om ongeveer 220 voertuigen.

Aan het testen van de signalen zijn eisen verbonden. Zo moeten de voertuigen zo worden opgesteld dat in een straal van 50 meter geen belemmerende objecten staan. De reden hiervoor is dat geluid anders kan weerkaatsen. De meetapparatuur staat op zeven meter van het brandweervoertuig. Het geluid dat de sirenes produceren moet tussen de 110 db en 125 db zijn. Als naar aanleiding van de testen wordt geconstateerd dat signalen niet aan de landelijke normen voldoen, moeten de signalen worden aangepast.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button