HoofdnieuwsRegionaal

Brommels is bramenplukken en veel meer

KOLLUM –  Dit weekend stond in het teken van Brommels, het Wâldpyk bramenfestijn. Vierde iedereen vorig jaar nog zijn eigen bramenfeestje, nu mag het voorzichtig weer met elkaar. Dit festijn wordt jaarlijks in het 4e weekend van augustus gehouden. Er waren allerlei verschillende activiteiten georganiseerd in de regio.

Bij het Bloemenparadyske in Kollum was er een demonstratie zeismaaien en een gezellige streekmarkt. Tevens kon je in de bloementuin je eigen bos bloemen samenstellen en natuurlijk bramen plukken. Tevens kon je ook bij De Muzykpleats in Buitenpost genieten van de natuur, de lekkernijen en de rust.

Tomke op visite bij Brommels

Zaterdagmiddag was Tomke op visite bij de Muziekplaats in Buitenpost en zondagmiddag bij Het Bloemenparadyske in Kollum, waar een mooi verhaal werd voorgelezen over toarnbeien. Tomke deelde na afloop zijn nieuwste boekje ‘Tomke tusken de toarnbeien’ uit aan alle kinderen.

Brommels zet de traditie van het bramenplukken in de Noardlike Fryske Wâlden letterlijk op de kaart. Inwoners en gasten maken tijdens het evenement kennis met de brommel, oftewel braam, het coulisselandschap en de cultuur van het gebied.  Alle locaties met een activiteit zijn herkenbaar aan een paarse brommelsvlag. Brommels! wordt steeds meer een begrip in augustus in de Noardlike Fryske Wâlden. Bij de duizenden bezoekers zijn er altijd mensen die zich afvragen hoe men aan die naam is gekomen. Het is de middeleeuwse naam voor bramen die toen ook in Fryslân werd gebruikt. Tegenwoordig noemen de Friezen ze “toarnbei” oftewel doornbes, een naam die voor niet-Friezen onherkenbaar is en moeilijk uit te spreken. Het grappige woord “brommels” spreekt iedereen meteen aan.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button