Buitenpost en Bedum naar doelpuntloos gelijkspel

BUITENPOST – Na het beker-, c.q. inhaalweekend stond voor Buitenpost de wedstrijd tegen Bedum op het programma. Na het spektakelstuk bij Oranje Nassau in Groningen (1-1), wilde trainer René van der Weij het Bedum van trainer René Wollerich ‘het vuur aan de schenen leggen’ door aanvallend meer druk te geven.

Zo had Van der Weij Ruben Boekhout wederom centraal in de verdediging staan en mocht Sven Rozendal op het middenveld voor meer aanvalsdrang zorgen. Libero Danny Boersma was hierdoor buiten de basisopstelling gelaten en ook spits Joop Pijnacker was nog niet fit genoeg voor de gehele wedstrijd na een hamstringblessure.

Joran Olijve, die uitstekend acteerde tegen Oranje Nassau, mocht opnieuw in de basis starten. De reservebank werd, naast Boersma en Pijnacker, bemand door routinier Jan Oppedijk, Jorrit Terpstra en reservekeeper Remco de Vries. Arbiter was P.M.T.P. Souhuwat uit Groningen, die werd geassisteerd door Joop de Haan (Buitenpost) en Albert Niemeijer (Bedum). Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte in acht genomen in verband met het overlijden van clubscheidsrechter en sponsor Drewes Koezema van SV Bedum.

Veel balverlies en foutieve passes in eerste helft

Pieter Haverhoek, speler van Buitenpost E1, was vanmiddag uitgeroepen tot Pupil van de week. Hij kende geen genade met keeper Richard Gerdes van Bedum en schoot fraai raak. Het zou geen voorbode zijn voor deze voetbalmiddag. Het prachtige herfstweer was zeker niet de oorzaak voor de wel heel matige eerste helft. Het was zo’n middag, dat het allemaal net niet lukte. Tegenstander SV Bedum werkte daar overigens ook niet aan mee. De mannen van trainer Wollerich speelden compact en zeer gesloten. Daardoor ontstond er weinig ruimte en Buitenpost was vanmiddag te weinig in staat zelf de nodige ruimte te creëren. Het leidde tot een slechte eerste helft van beide kanten, met veel balverlies en foutieve passes.

Minuut één

De goede intenties waren er zeker wél, want het scorebord gaf nog maar minuut één aan, toen Simon Schreiber werd gelanceerd. Zijn actie leverde slechts een corner op, waaruit Sven Rozendal maar net naast kopte. Tien minuten later werd Schreiber opnieuw in stelling gebracht, dit keer na een goede pass van Halbe Mossel. Bedumer Timo Laninga verdedigde echter uitstekend, zodat er geen gevaar was voor zijn keeper Gerdes. Na een kwartier werd SV Bedum voor het eerst gevaarlijk. Na een overtreding van Buitenposter Rob Dijkstra mocht de Bedumer middenvelder Soeratmin Venema een vrije trap nemen. Buitenpost-keeper Robert van der Laan stond echter prima opgesteld en het harde en lage schot van Venema leverde voor hem geen probleem op. Twee minuten later passte Schreiber uitstekend op spits Dorjan Berisha, maar het schot van laatstgenoemde vloog voor de goal van Gerdes langs. Aan de andere kant waren de mogelijkheden er ook wel degelijk. Vooral in de omschakeling werd men uiterst actief. Zo moest keeper Van der Laan zich tot het uiterste strekken na een prima schot van Venema en bleef het fraai verlichte scorebord de stand 0-0 aangeven.

Arbiter Souhuwat: “Géén strafschop”

De volgende mogelijkheid was wederom voor de gasten. In kansrijke positie knalde diezelfde Venema hoog over. Buitenposter Joran Olijve probeerde het ook maar eens met een vrije trap, nadat er een overtreding was begaan op Schreiber. Keeper Gerdes kon maar net redden. Collega-keeper Van der Laan maakte even later een vrije trap van Bedumer Venema onschadelijk, nadat Buitenposter Aaron Boekhout een overtreding had begaan. Vier minuten voor het rustsignaal had Buitenpost misschien wel een strafschop moeten krijgen. Een schot van Schreiber leverde een corner op, die door Olijve werd genomen. De afvallende bal leek een prooi te worden voor verdediger Marco van Leijen, maar hij werd wel heel opzichtig weggeduwd door Bedumer Frank Roorda. Arbiter Souhuwat dacht er geheel anders over en wuifde een strafschop gedecideerd weg. Zo stond er na de eerste helft een tussenstand van 0-0 op het scorebord.

Meer ‘vuur’ in tweede helft

Na de verplichtte rust kreeg de wedstrijd een ander aanzien. Doordat Buitenpost de druk verhoogde, kregen ook de bezoekers wat meer ruimte. De meeste mogelijkheden waren voor De Blauwkes, die van de Bedumer gasten bleven echter wel levensgevaarlijk en altijd dreigend. Buitenposter Halbe Mossel werd zeven minuten na rust als eerste door arbiter Souhuwat genoteerd, hij kreeg geel na het ‘onreglementair onderbreken van een aanval van de tegenstander’. De overtreding was nuttig te noemen, omdat Bedum met meer spelers in de aanval was dan Buitenpost op dat moment in de verdediging had staan. Voor de Bedumers stond keeper Gerdes zijn mannetje en wenste niet te capituleren. Zo strandde Berisha na prima voorbereidend werk van Olijve en leverde een geweldige pass van Van Leijen op Wim de Vries slechts een corner op.

Druk

Met nog een half uur te spelen ontstond er een nieuwe corner voor de Buitenposters, toen de voorzet van De Vries werd geblokt door Laninga. Uit de corner van Olijve schrok Mossel van Rozendal, zodat de bal via de voet van Mossel over de achterlijn verdween. Hierna greep trainer Van der Weij in. Rozendal en Berisha mochten naar de kant en Jorrit Terpstra en Joop Pijnacker waren de vervangers. Ook Bedum kroop nu wat meer uit zijn schulp, omdat het door de verhoogde druk van de Blauwhemden meer ruimte kreeg. Zo kon keeper Van der Laan prima redden na een schot van Venema. Venema kreeg even later terecht geel, toen hij invaller Terpstra neerhaalde. Ook trainer Wollerich wisselde. Roorda mocht gaan douchen en Mark van der Molen kwam hem vervangen.

Troef

Vier minuten later was er weer zo’n snelle counter van SV Bedum. Nick Boelhouwer schoot gevaarlijk in, maar gelukkig voor Buitenpost, voorlangs. Trainer Van der Weij bracht zijn laatste troef binnen de lijnen. Dijkstra mocht naar de kant en Jan Oppedijk was zijn vervanger. In het laatste deel van de wedstrijd creëerde Buitenpost nog enkele mogelijkheden. Een schot van Terpstra werd door Gerdes gered, een schot van Mossel verdween over het doel en ook een vrije trap van Van Leijen vloog over. In de laatste minuut van de officiële speeltijd, leverde Aaron Boekhout een prima voorzet af, die invaller Pijnacker vrij kon inkoppen. Gerdes stond echter wederom om de juiste plaats en kon redden. Een knal van Schreiber belandde uit een moeilijke hoek nog op de paal, c.q. kruising, zodat ook dit geen bevrijdende treffer opleverde. In de drieënnegentigste minuut kreeg Bedumer Ferdi Gorgulu nog een gele kaart, toen hij fel doorging op invaller Oppedijk. Hierna vond arbiter Souhuwat het genoeg en floot voor het einde, zodat het scorebord een eindstand van 0-0 aangaf.

Punt

Geen sterke wedstrijd vanmiddag. Maar, zoals ook trainer Van der Weij aangaf, voor een goede wedstrijd heb je ook twee ploegen nodig. Vandaag speelde de tegenstander erg compact en gesloten, zodat er vooral voor rust weinig échte grote mogelijkheden ontstonden. Tegen dit Bedum moet je zorgen, dat je geconcentreerd bent, nauwkeurig in je passing bent en je de onderlinge duels wint. Buitenpost had nu nèt met de laatste onderdelen, grote problemen vanmiddag. Tóch kunnen de supporters er óók anders tegenaan kijken: in het verleden werden zeer matige wedstrijden verloren, nu hield Buitenpost er een punt aan over!

Volgende week staat de altijd lastige uitwedstrijd tegen d’ Olde Veste ’54 in Steenwijk (Parallelweg 11) op het programma, aanvang 14.30 uur.

Gele kaart: Halbe Mossel (Buitenpost), Soeratmin Venema (Bedum), Ferdi Gorgulu (Bedum).

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries, Van Leijen, R. Boekhout, A. Boekhout, Mossel, Schreiber, Rozendal (59/Terpstra), Berisha (59/Pijnacker), Dijkstra (77/Oppedijk), Olijve.

Opstelling Bedum: Gerdes, Van der Hem, Van Haag, Oostmeijer, Venema, Roorda (69/Van der Molen), Jans, De Boer, Boelhouwer, Gorgulu, Laninga.

Foto’s : Kiepie.nl en verslag  Anne de Haan