RegionaalSport

Buitenpost en Genemuiden delen de punten

BUITENPOST – VV Buitenpost kwam zaterdag niet verder dan 1-1 tegen SC Genemuiden. In de eerste helft kwam het duel niet los en was er weinig te genieten voor de toeschouwers. Nadat Rudmer Loonstra na ruim een uur voetballen de score namens de Blauwkes had geopend, kwam er wat meer ruimte op het veld. Genemuiden kwam vrij snel langszij met een vrije trap.

De beste kansen aan het eind van de wedstrijd waren voor de gasten, maar beide ploegen konden leven met het gelijkspel. Buitenpost moet paasmaandag alweer aan de bak. Dat wordt de inhaalwedstrijd thuis tegen DETO gespeeld.

Speciaal duel

Het A-veld op sportpark De Swadde lag er goed bij dankzij het beregeningswerk van Rinze Fokkema op vrijdag en zaterdag, die daarbij hulp had gekregen van spelers van de eerste selectie. Pupil van de week was Lyanne Bouma. Zij schoot de shoot-out onberispelijk raak. Daarna begon het duel dat met name speciaal was voor Buitenpost-coach René van der Weij. Hij vertrekt na dit seizoen naar Genemuiden. Bij de gasten stond interim-trainer Jan de Jonge voor de groep.

Angstig voetbal

Dat er veel spanning op de wedstrijd stond voor beide ploegen was goed zichtbaar. Het spel was met name in de eerste helft aan beide kanten ronduit slecht. Buitenpost staat maar een plaats boven de nacompetitiestreep en is bezig punten bijeen te sprokkelen voor lijfsbehoud en Genemuiden wist in de laatste zeven wedstrijden geen punt te behalen en stond twee punten boven Buitenpost met twee wedstrijden meer gespeeld. Het leverde angstig voetbal op.

Buitenpost liet Genemuiden het spel maken en gokte op de counter, maar was erg slordig in balbezit. Het eerste wapenfeit kwam pas na 19 minuten spelen van Genemuiden. Een doelpoging belandde in het zijnet. Even later volgde een kopbal van Anne van der Kolk die maar net overging. Tussendoor was er een mogelijkheid voor Rolf Dijk die via een verdediger naast schoot. Na ruim een half uur kreeg Dijk een opgelegde kans. Alleen voor de keeper lepelde de Buitenposter spits de bal echter over.

Van slag

De eerste kans in de tweede helft was weer voor Buitenpost. Pieter Henstra kopte uit een vrije trap net naast. Bovendien was er gevlagd voor buitenspel. Daarna was het wel raak. Robin Huisman de Jong mocht weer een vrije trap nemen en vond de vrijstaande Rudmer Loonstra. Hij kopte achterwaarts richting het doel en verraste doelman Daan Huiskamp. Genemuiden was even van slag en Buitenpost begon zowaar goed te voetballen. Dat duurde niet lang.

Nadat een poging van Joran Olijve uitstekend werd geblokt, ging de bezoekende ploeg op zoek naar de gelijkmaker. Nog geen tien minuten later mocht Genemuiden een vrije trap nemen. Omar Kavak schoot de bal knap langs de muur en Kevin van der Meulen in het doel. Buitenpost gaf zich echter niet gewonnen. Vooral Rik Weening die goed inviel was een paar keer erg gevaarlijk in het strafschopgebied. Maar zijn doelpogingen leverden net niets op. Tegen het einde van de wedstrijd kreeg Genemuiden nog een paar prima kansen en was er sprake van hectische toestanden in het strafschopgebied. Met een bal op de lat en een uitstekende redding van Van der Meulen ontbrak het bij Buitenpost niet aan geluk. Toch waren beide trainers tevreden met het gelijkspel.

‘Mooi puntje’

“Een mooi puntje en denk dat we dat ook wel verdienden. De organisatie stond goed we hebben niet veel kansen weggeven”, aldus Van der Weij. “Ik vond dat we redelijk goed in de organisatie stonden en de grootste kans van de eerste helft hebben wij gehad met Rolf. In de tweede helft kwamen we goed de kleedkamer uit en maakten 1-0.

Vanaf dat moment werd Genemuiden sterker. Zij maakten gelijk met een mooie vrije trap en vanaf dat moment kregen we het lastiger. Wij kwamen de laatste 10 minuten goed weg met een bal op de lat en een kopbal in de laatste minuut die Kevin pakt. Ik ben blij met het punt en de concurrentie verliest. Er komen belangrijke weken aan. Nu weer de focus op paasmaandag. Dan spelen we tegen DETO. Super belangrijk weer.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Pieter Henstra, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Aaron Boekhout, Jorrit Terpstra (67. Joost Jesse Visser), Rolf Dijk, Durk de Haan (75. Rik Weening), Wim de Vries, Joran Olijve (60. Rob Dijkstra), Rudmer Loonstra

Opstelling Genemuiden: Daan Huiskamp, Rick Doorn, Jeremy Jonker, Dirk Muis, Dirk Jan Brouwer, Nick Buitink, Kay Velda, Frank Kuurman (75. Jan Hooiveld), Sijmon Eenkhoorn (84. Nathan Bos), Anne van der Kolk, Omar Kavak

Scoreverloop: 56. Rudmer Loonstra 1-0, 66. Omar Kavak 1-1

Gele kaart: Aaron Boekhout, Rob Dijkstra (Buitenpost)