Sport

Buitenpost handhaaft zich in Hoofdklasse na gelijkspel tegen Eemdijk

BUITENPOST – VV Buitenpost mag zich opmaken voor nog een seizoen in de Hoofdklasse. Nadat donderdag werd gewonnen van HZVV was twee dagen later een knap gelijkspel (2-2) thuis tegen Eemdijk voldoende voor lijfsbehoud. De Blauwkes staan, met nog één wedstrijd te spelen, op 36 punten. Een enorme prestatie van de dorpsclub die voelt als een kampioenschap.

Met de drie punten in Hoogeveen had Buitenpost al een belangrijke slag geslagen. De technische staf had de ploeg op het hart gedrukt de klus tegen Eemdijk te klaren. “We wilden een goed resultaat halen en handhaving op eigen kracht bewerkstelligen. Dat wilden we ook laten zien aan het thuispubliek”, aldus assistent-trainer Marcel Hiemstra. “Er bovenop”, zeiden we in de kleedkamer. Die boodschap kwam aan. Nadat pupil van de week Jonathan Douw het goede voorbeeld had gegeven, startte Buitenpost fel. Er werd vol druk gezet en Eemdijk, de nummer vier van de ranglijst, kwam hierdoor niet aan voetballen toe.

Verdiende openingstreffer

Na tien minuten was de eerste kans voor Buitenpost. Jorrit Terpstra kopte een voorzet van Mark van der Meer via de keeper over. Uit de hoekschop viel bijna de 1-0, maar de doelman kon dat ternauwernood voorkomen. De verdiende 1-0 bleef niet lang uit. Willem de Boer won een kopduel, Van der Meer lag al op snelheid en kon de bal meenemen. Alleen voor de keeper schoof hij het leder beheerst in de lange hoek binnen. Het eerste gevaar van Eemdijk kwam snel na de openingstreffer. Doelman Kevin van der Meulen kon een vrije trap van de Diekers net uit de kruising tikken. Vervolgens was Van der Meer vanaf eigen helft razendsnel aan de andere kant van het veld, maar zijn voorzet kwam niet goed aan. Willem de Boer was even later dichtbij de 2-0. Hij kwam echter een teenlengte te kort om een voorzet binnen te prikken.

Na een half uur spelen liep de energie bij Buitenpost er langzaam uit. Het hoge tempo en de tweede wedstrijd na slechts één dag rust eiste z’n tol. Op het middenveld werd slordig balverlies geleden. Eemdijk profiteerde niet van de overtalsituatie. Het schot van Frank Heus ging hoog over. Op slag van rust was er nog een mogelijkheid voor Berend Schootstra. Zijn doelpoging uit een rebound ging naast.

Vermoeide thuisploeg

De tweede helft toonde een totaal ander spelbeeld. Eemdijk oogde frisser en zette de vermoeide thuisploeg onder druk. Na drie minuten leverde dit al de gelijkmaker op. Een rebound was een prooi voor invaller Michel Goossensen. Vijf minuten later had Eemdijk opnieuw kunnen scoren. Uit een corner belandde een kopbal in de handen van Van der Meulen. Vervolgens tikte Eemdijker Heus vrij voor de goal naast. Buitenpost kwam niet verder dan een goede voorzet van Wim de Vries waarna De Boer net onder de bal doorging. Net toen Eemdijk wat gas terug leek te nemen, sloegen ze toe. Na een scrimmage in de zestien viel de bal voor de voeten van Nigel van Zelst die er wel raak me wist: 1-2.

Alles of niets

Coach Willem Brouwer reageerde meteen met vier wissels, waarvan een extra spits. Drie minuten later werd er alles of niets gespeeld. Verdediger Bernd Douma werd vervangen door aanvaller Joran Olijve. Deze tactiek pakte meteen goed uit. Een vrije trap van De Boer werd mooi binnengekopt door Schootstra. “Na de 1-2 veerkracht toonden we veerkracht. Dat past in plaatje van de laatste weken”, aldus de trotse assistent Hiemstra. “Na de gelijkmaker hebben we het iets omgezet om het punt te koesteren.” Eemdijk kreeg nog één goede mogelijkheid op een derde treffer. Doelman Van der Meulen had echter een uitstekende redding in huis om een tegengoal te voorkomen. Na het laatste fluitsignaal was het wachten op de andere uitslagen. Toen die gunstig bleken, barstte het feest op De Swadde los. Buitenpost mag na de zomerstop opnieuw uitkomen in de Hoofdklasse.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Bernd Douma (76. Joran Olijve), Mark Huizinga, Durk de Haan (73. Rob Schokker), David Kazimier, Berend Schootstra, Max Huiskamp (73. Folkert van Dongera), Jorrit Terpstra (73. Jorn Jongsma), Willem de Boer, Mark van der Meer (73. Rolf Dijk)

Scoreverloop: 13. Mark van der Meer 1-0, 47. Michel Goossensen 1-1, 67. Nigel van Zelst 1-2, 78. Berend Schootstra 2-2

Gele kaart: Joran Olijve (Buitenpost)