Buitenpost handhaaft zich na thriller

BUITENPOST – VV Buitenpost komt volgend seizoen opnieuw uit in de vierde divisie. In een bloedstollend spannende wedstrijd tegen directe concurrent csv Apeldoorn werd het 2-2. De thuisploeg scoorde vroeg via Mark van der Meer. In de tweede helft kwam Apeldoorn op voorsprong en leek het over en uit voor Buitenpost. De gelijkmaker van Bas Verbree viel vijf minuten voor tijd. De Blauwkes werden geholpen door de 0-0 bij Olde Veste – Flevo Boys, de andere concurrenten. Zo bleek het gelijkspel op De Swadde voldoende voor handhaving.

Voor zowel Buitenpost als Apeldoorn was het vooraf duidelijk: er moest worden gewonnen om lijfsbehoud in eigen hand te houden. Beide teams startten dan ook aanvallend. Na vijf minuten stond er al 1-0 op het scorebord. Mark van der Meer werd goed aangespeeld en aan de rand van het zestienmetergebied haalde hij hard uit. De bal, die van richting werd veranderd, plofte vervolgens tegen de touwen. Na de vroege voorsprong ging Buitenpost op zoek naar meer goals. Twee minuten later moest de Apeldoornse keeper tot het uiterste gaan om een doelpunt van Rik Weening te voorkomen. Pas na een klein kwartier werden de gasten voor het eerst gevaarlijk.

Keeper maakt hands

Direct daarop was er weer een uitbraak via Van der Meer. Doelman Dean Bredewolt kwam het strafschopgebied uit en maakte hands. Waar iedereen dacht aan een rode kaart, gaf scheidsrechter Fijke Hoogendijk na overleg met de assistent-scheidsrechter geel. Geen directe scoringskans en daarom een gele kaart, oordeelde de arbiter. Vervolgens was het de beurt aan Rolf Dijk. Zijn vrije trap werd net uit de linker benedenhoek getikt. Na een half uur spelen kantelde de wedstrijd. Apeldoorn werd dreigender en Buitenpost had moeite de bal in de ploeg te houden. Op slag van rust was er een goede poging van Cem Köse van Apeldoorn, die naast ging.

Degradatiespook

De tweede helft begon Buitenpost met Jort van der Meulen en Bas Verbree voor Durk de Haan en Jorrit Terpstra. Apeldoorn kwam fel uit de startblokken en dacht meteen te scoren, maar het was buitenspel. Van der Meer kreeg nog een kansje, maar het waren de gasten die het spel dicteerden. De verdiende gelijkmaker kwam van het hoofd van Cedric Bultman, die net een minuut in het veld stond. De kopsterke verdediger was door trainer Jan Kromkamp in de spits gezet en die zet betaalde direct uit. Vijf minuten dacht Bultman opnieuw raak te koppen, maar keeper Kevin van der Meulen had een sterke reflex in huis. Buitenpost grossierde in balverlies en speelde zo Apeldoorn in de kaart. Invallers Joran Olijve en Sam Wormmeester konden het tij ook niet keren. Een klein kwartier voor tijd viel de 1-2, een kopbal van Laurence van den Enk, en doemde het degradatiespook op.

De Swadde ontplofte

De kopjes bij Buitenpost gingen hangen en het leek een kwestie van tijd totdat de 1-3 zou vallen. Coach Willem Brouwer greep in door verdediger Mark Huizinga te wisselen voor Mike Visser. Zes minuten voor tijd was er een onverwachte wederopstanding. Wormmeester kopte op de lat, de rebound werd weggebokst door de keeper en een derde poging ging naast. Het geloof bij Buitenpost was plots terug. Dat resulteerde een minuut later in de gelijkmaker. Bas Verbree haalde doeltreffend uit en sportpark De Swadde ontplofte. Het werd duidelijk dat het onderlinge duel Olde Veste – Flevo Boys doelpuntloos was geëindigd. Buitenpost kreeg nog twee goede kansen via Van der Meer en Olijve, maar het gelijkspel volstond om voor de zesde keer uit te mogen komen in de vierde divisie. Na het laatste fluitsignaal brak er feest uit en bleef csv Apeldoorn, die meer had verdiend, gedesillusioneerd op het veld achter. Zo eindigde Buitenpost op de veilige twaalfde plaats met 33 punten. Apeldoorn en Flevo Boys spelen nacompetitie en voor Olde Veste en eerder al HZVV is het doek gevallen.

Op eigen kracht

Brouwer baalde er na afloop van dat zijn ploeg in de eerste helft niet de 2-0 maakte. “We raakten vervolgens de grip kwijt en in de tweede helft kwamen we niet meer onder de druk vandaan.” De technische staf dacht in de slotfase net als de spelers dat het gebeurd was. “Maar door die 0-0 in Steenwijk hadden we genoeg aan een gelijkspel. Het kon dus nog wel.” Assistent-trainer Marcel Hiemstra: “En dan valt die 2-2. Een ontlading, niet normaal!” Volgens Hiemstra is met de handhaving het maximale eruit gehaald. “We kunnen het goed afsluiten. We zijn er op eigen kracht ingebleven ondanks een punt in mindering door de KNVB.” Brouwer is trots op zijn team. “De jongens hebben alles op karakter gedaan. Ze hebben op het tandvlees gelopen. Mooi dat het zo eindigt.”

Afscheid

Na afloop werd er afscheid genomen van Robin Huisman de Jong (stopt), Mark Huizinga (Jubbega), Joran Olijve (sabbatical) en Jorrit Terpstra (nog geen nieuwe club). Ook waren er bloemen voor hoofdtrainer Willem Brouwer en assistent-trainer Marcel Hiemstra die beide stoppen. Huisman de Jong krijgt nog een afscheidswedstrijd. Die is aanstaande zaterdag om 19.00 uur op De Swadde.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Edwin Schaafsma, Bernd Douma, Mark Huizinga (82. Mike Visser), Durk de Haan (46. Jort van der Meulen), Willem de Boer, Jorrit Terpstra (46. Bas Verbree), Youri Sletering, Rolf Dijk (70. Joran Olijve), Rik Weening (70. Sam Wormmeester), Mark van der Meer

Scoreverloop: 5. 1-0 Mark van der Meer, 65. 1-1 Cedric Bultman, 78. 1-2 Laurence van den Enk, 85. 2-2 Bas Verbree

Gele kaart: Rolf Dijk (Buitenpost), Jasper Verstraten, Dean Bredewolt, Delano Grootenhuis, Yorik Meijer (Apeldoorn)

Pupil van de week: Michot Zeamene (JO11-1)