Buitenpost onderuit in Drachten

DRACHTEN – Vv Buitenpost heeft de goede lijn in de bekerwedstrijden en in het eerste competitieduel niet door kunnen trekken in Drachten. Drachtster Boys was zaterdag te sterk en won geflatteerd met 4-1. De thuisploeg voetbalde technisch beter en kon de vrije man gemakkelijker vinden dan Buitenpost. De Blauwkes verloren de slag op het middenveld en hadden achterin de handen vol aan de behendige spitsen van Drachtster Boys die voortdurend van positie wisselden. De Buitenposter spitsen hadden het lastig tegen de sterke Drachtsters verdedigers. Nadat Buitenpost diep in de tweede helft nog de aansluitingstreffer 2-1 wist te maken, leek de duel nog spannend te worden. Door twee counters uitstekend af te ronden, wist Drachtster Boys in de slotfase de wedstrijd definitief te beslissen.

Onbevangen
Buitenpost begon onbevangen tegen de sterke Drachtster ploeg. Het resulteerde in de vijfde minuut in een prima schot van Simon Schreiber na een mooie actie van Rik Weening. Zijn poging werd echter geblokt. Na een kwartier legde Joop Pijnacker de bal panklaar voor Schreiber, maar keeper Richard Strijker kon zijn schot pareren. Daarna nam Drachtster Boys de regie over en kwam een aantal maal gevaarlijk door. De spitsen van de thuisploeg hadden het vizier echter nog niet scherp staan. In de twintigste minuut was het wel raak voor Drachtster Boys. Een voorzet van rechts werd door Aziz Geyik doeltreffend binnengekopt. Twee minuten later was verdediger Paul Bergtop bijna succesvol, maar Buitenpost-keeper Robert van der Laan kon met zijn voet het schot tegenhouden.

Mooie dieptepass
Kort daarop kon Buitenpost iets terugdoen. Rob Dijkstra gaf een mooie dieptepas op Pijnacker, maar hij schoof de bal naast de verkeerde kant van de paal. Ook een afstandsschot van Berend Schootstra, na een afgeslagen hoekschop, kwam niet tussen de palen. Na een half uur was Drachtster spits Rob Schokker op weg naar de 2-0 toen hij alleen voor Van der Laan kwam te staan, maar Schootstra wist zijn keeper succesvol te helpen. Net voor rust zette Weening goed door, nadat Bergtop te gemakkelijk terugkopte op zijn doelman. Weening kon de bal nog raken, maar er geen richting meer aan geven, waardoor die naast ging. Terwijl Buitenpost een vrije trap claimde voor een handsbal en de scheidsrechter er weigerde voor te fluiten, ging het aan de andere kant plotseling snel. Waar de Buitenpost-verdediging dacht aan buitenspel, kwam Jordy Kailie in scoringspositie en hij faalde niet: 2-0, tegelijk de ruststand.

Agressiever
Na de thee wisselde Buitenpost-trainer Weening voor Halbe Mossel, die achterin kwam te spelen. Hierdoor schoof Ruben Boekhout door naar het middenveld en kwam middenvelder Joran Olijve in de spits te staan. Vijf minuten na rust kreeg Dijkstra een grote kans, maar wist die niet te verzilveren. Buitenpost ging agressiever spelen, wat wel leidde tot gele kaarten na overtredingen van Olijve en Mossel. Van der Weij bracht al snel in de wedstrijd Jorrit Terpstra voor Olijve en spits Rudmer Loonstra voor verdediger Marco van Leijen om de wedstrijd alsnog te doen kantelen. Het leverde een reeks halve kansen op voor de Blauwkes, waaronder een afstandsschot van Ruben Boekhout. Drachtster Boys daarentegen deed niets met de weggegeven ruimte achterin bij Buitenpost. Zo faalde Nezhar Hassan oog in oog met Van der Laan.

Vrije trap
Een kwartier voor tijd gaf de in de tweede helft wat minder goed fluitende scheidsrechter Paul Lips uit Delfzijl een vrije trap voor Buitenpost na een lichte overtreding op Schreiber. Op de rand van het zestienmetergebied legde Pijnacker aan en schoot de bal langs de muur en de keeper onberispelijk in het doel: 2-1. Het meegereisde Buitenpost-publiek juichte minstens zo hard als Pijnacker en maakte zich op voor een heet kwartiertje. De hoop op de gelijkmaker werd meteen door Drachtster Boys afgestraft. De ploeg counterde prachtig over verschillende schijven richting Van der Laan, waarna invaller Kevin Bakels de 3-1 mocht maken. Hierna was de wedstrijd gespeeld. Buitenpost zette nog eens aan, creëerde nog een kans via Loonstra, maar kreeg andermaal de deksel op de neus toen Said Hassan volop profiteerde aan de aanvalsdrang van de Blauwkes en in de laatste minuut van grote afstand de 4-1 wist te maken.

Niet schamen
“We hebben terecht verloren. Maar ik ben blij hoe we Drachtster Boys hebben bestreden. Vooral in de eerste twintig minuten hebben we de ploeg goed onder druk kunnen zetten”, evalueerde trainer Van der Weij. “Doordat we achterin stonden te slapen werd het 1-0 en later 2-0 terwijl wij ondertussen 1-1 hadden kunnen maken. Fouten worden door zo’n ploeg met drie goede individualistische spelers direct afgestraft. In de tweede helft zijn we nog aanvallender gaan spelen en kwamen we goed in ons ritme. Omdat we veel ruimte weggaven, scoren ze uiteindelijk nog twee keer. Van tevoren hadden we er meer van verwacht, maar we hoeven ons niet te schamen dat we van Drachtster Boys hebben verloren. We gaan volgende week vol goede moed naar BCV.” De wedstrijd in Burgum begint om 14.30 uur en is dus de tweede uitwedstrijd op rij voor Buitenpost.

Opstelling Drachtster Boys: Richard Strijker, Richard Hamstra, Paul Bergtop, Harvey Bischop (82. Willem Jan Talsma), Said Hassan, Mergim Hana (69. Bjorn Schilder), Aziz Geyik, Jordy Kailie, Rob Schokker, Sander Postma en Nezhar Hassan (73. Kevin Bakels).
Opstelling Buitenpost: Robert van der Laan, Marco van Leijen (66. Rudmer Loonstra), Ruben Boekhout, Berend Schootstra, Wim de Vries, Aaron Boekhout, Rob Dijkstra, Joran Olijve (61. Jorrit Terpstra), Rik Weening (46. Halbe Mossel), Joop Pijnacker, Simon Schreiber.
Scoreverloop: 20. Aziz Geyik (1-0), 41. Jordy Kailie (2-0), 77. Joop Pijnacker (2-1), 80. Kevin Bakels (3-1) en 90. Said Hassan (4-1).
Gele kaarten: Joran Olijve en Halbe Mossel (Buitenpost).