Buitenpost pakt punt bij koploper Eemdijk

BUNSCHOTEN -SPAKENBURG – Buitenpost heeft zaterdag verrassend gelijk gespeeld tegen koploper Eemdijk. In Bunschoten – Spakenburg werd het 1-1. Ver in de tweede helft leek Eemdijk de wedstrijd te beslissen met de eerste goal, maar twee minuten later scoorde Buitenpost tegen. Rob Schokker wist een penalty te benutten. “Gezien de kansenverhouding een terecht gelijkspel”, zei een tevreden Buitenpost-trainer Willem Brouwer.

Het was de eerste wedstrijd voor Buitenpost na de door de lockdown verlengde winterstop. En ook de eerste in de geschiedenis die het team speelde in het Utrechtse tweelingdorp. Zoals verwacht startte de thuisploeg met de wind mee goed. Toch was de eerste kans voor de Blauwkes. Mark van der Meer was snel in de omschakeling en schoot op doel, maar de keeper keerde de bal. Buitenpost probeerde vervolgens wel onder de druk uit te voetballen, maar de eindpass was steeds niet goed. De thuisploeg kon ook geen vuist maken en kwam niet verder dan wat schoten ver naast en over. Op slag van rust creëerde Eemdijk alsnog een goede kans. Frank Heus schoot hard in de korte hoek, maar doelman Kevin van der Meulen reageerde scherp en tikte de bal over de achterlijn.

Na de thee, nu met de wind in de rug, was opnieuw de eerste mogelijkheid voor Buitenpost. Een vrije trap van Willem de Boer ging over. Daarna probeerde Eemdijk het wel, maar werd niet echt gevaarlijk. Beide verdedigingen stonden goed en er was veel strijd rondom de middellijn. De Blauwkes voetbalden wel gemakkelijker aan de hand van de uitblinkende middenvelder David Kazimier. Toch beet de thuisploeg een kwartier voor tijd goed van zich af. Na een steekpass schoot Nigel van Zelst hard in de hoek. Van der Meulen had een katachtige redding in huis om hem van het scoren af te houden. Uit de hoekschop was het vervolgens wel raak. De bal werd weggekopt en Dennis Hollart kreeg op ruim twintig meter afstand de bal precies goed voor zijn voet. Hij knalde hard over de grond raak.

Lang kon Eemdijk niet nagenieten van de goal, want een minuut later lag de bal aan de andere kant op de stip. Van der Meer gaf een goede voorzet waarna een tegenspeler de bal met de hand beroerde. Rob Schokker wist wel raad met dit buitenkansje en schoot vanaf elf meter binnen. “Met een 1-0 achterstand bij de koploper weet je dat het moeilijk wordt. Dus mooi dat we direct tegen konden scoren”, aldus Brouwer. De trainer besloot daarna aanvallend te wisselen met onder andere debutant Aleksandar Radenkovic. Die strategie betaalde zich in de slotminuut bijna uit. Erolind Derguti had een mooie actie in huis. Zijn schot belandde tot zijn ontzetting op de binnenkant van de paal en de bal ging voorlangs. Toch toonde de Buitenpost-coach zich na afloop tevreden. “We hadden een gebrekkige voorbereiding en wisten niet waar we stonden na de winter. Dit is een mooie opsteker.” Zaterdag speelt Buitenpost thuis tegen NSC Nijkerk die met een wedstrijd meer op vier punten achterstand staat.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Mark Huizinga, Durk de Haan, Max Huiskamp, David Kazimier, Willem de Boer (79. Erolind Derguti), Mark van der Meer (87. Joran Olijve), Rob Schokker, Rolf Dijk (79. Aleksandar Radenkovic)

Scoreverloop: 75. Dennis Hollart 1-0, 77. Rob Schokker 1-1 (p)