RegionaalSport

Buitenpost verliest geflatteerd in Vriezenveen

VRIEZENVEEN – Vijftig minuten lang mocht VV Buitenpost ruiken aan een overwinning tegen DETO Twenterand. Buitenpost speelde goed in Vriezenveen en kwam via Willem de Boer verdiend op voorsprong. In de slotfase ging het mis. De thuisploeg scoorde maar liefst vier keer.

Door dit verlies moet Buitenpost vol aan de bak om de nacompetitie te voorkomen. Te beginnen komende zaterdag thuis tegen directe concurrent ONS Sneek. De Friese derby wordt daarmee een echte degradatiekraker.

Buitenpost, zonder de geschorste Berend Schootstra en geblesseerde Rolf Dijk maar met Mark Huizinga terug van een blessure, startte sterk in Vriezenveen. Deto kreeg een paar mogelijkheden, maar de Blauwkes waren gevaarlijker en creëerden een aantal goede kansen. Na een prima steekpass van Joran Olijve scoorde Willem de Boer, die weer in de punt van de aanval stond, de openingstreffer. Net voor rust had hij dé mogelijkheid om score te verdubbelen. Een voorzet was net iets te hard waardoor zijn kopbal tot z’n ontzetting over ging.

Er knapte iets

In de tweede helft golfde het spel meer op en neer en kwam Deto beter in de wedstrijd. De eerste kans was voor de thuisploeg. Keeper Kevin van der Meulen redde uitstekend en moest direct daarna nog eens gestrekt. Halverwege het tweede bedrijf maakte Deto de gelijkmaker. Ferdi ter Avest scoorde uit een rebound. Twee minuten later mocht hij weer juichen toen hij zijn ploeg op voorsprong zette. De doorgaans betrouwbare Buitenposter verdediging was de weg even kwijt. Ook bij de rest van het team knapte er iets. “Dit was voor het eerst dat ik zag dat de kopjes naar beneden gingen”, aldus Buitenpost-trainer Willem Brouwer. “We gaven vanaf toen veel ruimte weg waar Deto van profiteerde.” Een paar minuten later kon Hans Matti na een mooie actie de 3-1 maken en was de wedstrijd gespeeld. Invaller Folkert van Dongera dacht nog iets terug te doen, maar zijn kopbal eindigde op de lat. Het slotwoord was in blessuretijd voor Bas Postma: 4-1. Zo verloor Buitenpost voor het eerst van Deto.

Optimistisch

Bouwer: “Het eerste uur voetbalden we prima en hebben we niks weggegeven. Hadden we in de eerste helft de 0-2 gescoord, dan was de wedstrijd heel anders gelopen. Dat geluk ontbreekt ons momenteel. Deto speelde beter in de tweede helft. Als je dan ruimte weggeeft zie je dat het een goede ploeg is.” Buitenpost staat nu in punten gelijk met ONS Sneek. “We moeten zaterdag in de kraker een resultaat pakken. Ik ga er nog steeds vanuit dat we promotie-degradatie kunnen ontlopen”, aldus een optimistische Brouwer.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries (63. Jorrit Terpstra), Bernd Douma, Mark Huizinga, Durk de Haan, Max Huiskamp (79. Jorn Jongsma), David Kazimier, Wessel van der Galiën, Joran Olijve (74. Mike Visser), Willem de Boer (63. Rob Schokker), Mark van der Meer (74. Folkert van Dongera)

Scoreverloop: 22. 0-1 Willem de Boer, 69. 1-1 Ferdi ter Avest, 71. 2-1 Ter Avest, 78. 3-1 Hans Matti, 90. 4-1 Bas Postma

Gele kaart: Tom Koelman (Deto), David Kazimier, Max Huiskamp (Buitenpost)