Buitenpost verliest seizoensouverture

BUITENPOST – Afgelopen zaterdag stond de eerste competitiewedstrijd in de Eerste Klasse E op het programma: Buitenpost tegen Balk. Voor de Blauwkes een weerzien met Balk-trainer Dick Sangers, die ook enkele jaren in Buitenpost werkzaam was. Bij de thuisploeg was captain en spits Dorjan Berisha nog afwezig en zaten routinier Jan Oppedijk, Halbe Mossel en Sven Rozendal op de bank. Beide teams doen  de laatste jaren weinig voor elkaar onder en Buitenpost heeft dan ook iedere wedstrijd de handen vol aan de fysieke kracht en prima inzet van de Balksters. Vorig seizoen wisten de Blauwkes beide duels te winnen, ondanks een hogere eindrangschikking voor de mannen van trainer Sangers. Vooraf dus, ook zoals het programmaboekje al aangaf, een mooie voorbode voor een waar spektakelstuk! Arbiter deze wedstrijd was mevrouw M. Deuring uit Buinen (Gr.), die de wedstrijd volledig onder controle had en haar leiding liet gelden waar ze dit nodig achtte. Op het Buitenposter kunstgras werd ze geassisteerd door de heren De Haan (Buitenpost) en Folmer (Balk).

Supersnelle voorsprong voor gastheer Buitenpost

De weersomstandigheden waren niet ideaal vanmiddag. De temperatuur was prima, maar een harde noordwestenwind, maakte het voor beide teams niet makkelijk. Jammer, maar hierdoor bleef goed voetbal voor beide teams – en vooral ook voor het opgekomen publiek – grotendeels achterwege. Vooraf zou men denken, dat Buitenpost het meest gebaat zou zijn bij het spelen op kunstgras. Vanmiddag lieten de gasten uit Balk zien, dat je met een enorme gedrevenheid en inzet óók wel degelijk een goed resultaat kunt behalen. Het technisch vaardiger Buitenpost was hier vandaag niet tegen opgewassen.

Pupil van de Week Han Dijkstra (Buitenpost E2), gaf om even voor half drie het juiste voorbeeld, door Balk-keeper Hessel Altenburg in de ‘shoot-out’ kansloos te laten. Hierna gaf arbiter Deuring het startsein aan de overige tweeëntwintig acteurs. De supporters hadden nauwelijks een plekje aan de zijlijn gevonden, toen Buitenpost al brutaal een voorsprong nam. Spits Joop Pijnacker werd in stelling gebracht en alleen voor keeper Altenburg faalde hij niet. Met een geweldige uithaal bracht hij Buitenpost op voorsprong, 1-0. Een fantastische start voor de blauwhemden en het leek een doelpunt met een gouden randje, daar de kansen gedurende de eerste helft zeer schaars waren. Dit gold vooral voor de bezoekers. Na de vroege voorsprong, leek er voor de thuisclub dan ook nauwelijks iets aan de hand. Eerst kon Buitenpost-keeper Robert van der Laan makkelijk een voorzet van Balk-aanvaller Harry Deinum onderscheppen, voordat spits Johannes Altena gevaarlijk kon worden. Even later kreeg Balk een mogelijkheid, toen Buitenposter Wim de Vries knullig balverlies leed. Deinum haalde uit, maar zijn schot vloog hoog over. Aan de andere kant had een pass van Buitenposter Joran Olijve net teveel snelheid, voordat Simon Schreiber gevaarlijk kon worden. Tien minuten voor rust was er een vrije trap voor Buitenpost van Marco van Leijen, waarbij Schreiber en Pijnacker net iets te kort kwamen. Bovendien had arbiter mevrouw Deuring buitenspel geconstateerd. De mogelijkheden, die de bezoekers kregen, waren dan ook vooral afkomstig van de thuisploeg. Zo mistte een schot van de Balkster spelbepaler Wybren Altenburg kracht en richting, nadat Buitenpost-keeper Van der Laan de bal wel heel slecht wegwerkte. Een minuut later verscheen Buitenpost-spits Pijnacker ineens voor Balk-keeper Altenburg. Helaas kwam Altenburg als winnaar uit de strijd. En waar het wachten was op de (bevrijdende?) 2-0, sloeg het bezoekende Balk van trainer Sangers op slag van rust ineens keihard toe; aanvaller Johan Geertsma schoot uit het niets diagonaal geweldig binnen, 1-1. Aan de zijlijn werd dan ook al gesproken over ‘het bekende deksel op de neus’ ….. Derhalve liet arbiter Deuring de heren met een gelijke stand rusten, 1-1.

Buitenpost in klein half uur naar geflatteerde nederlaag

Oók in de eerste twintig minuten na rust was er weinig te genieten. Veel fysieke duels en weinig mogelijkheden voor de beide goals. Daarnaast ging Buitenpost erg slordig met de mogelijkheden om, die er nog wél zouden komen. Direct na de thee was er een poging van Balk-spits Johannes Altena, maar zijn poging ging net naast. Zeven minuten na rust wisselde Buitenpost-trainer Van der Weij en zijn assistent Freddy Strating verdediger Wim de Vries en kwam Jan Oppedijk hem vervangen. Daarna werd het niet rustiger aan Buitenpost-zijde. Persoonlijke fouten en misverstanden, het leek net of sommige spelers ‘met de handrem erop’ speelden. Wanneer je op een kunstgrasveld speelt, zul je ervoor moeten zorgen, dat je je positiespel goed uitvoert en dat was tegen Balk absoluut niet het geval. Teveel werd er vanmiddag voor de lange bal gekozen, wat het fysiek sterke Balk in de kaart speelde. Het begon al na bijna een kwartier na rust, toen Buitenpost-keeper Van der Laan een duel tussen Balk-verdediger (!) Ivar Klijnsma en Buitenpost-verdediger Danny Boersma verkeerd inschatte en de bal maar ternauwernood over het doel verdween. Enkele minuten later was het wel raak voor Balk. Het was Wybren Altenburg die uitstekend profiteerde van de misstanden, 1-2. Buitenpost wisselde opnieuw. Sven Rozendal kwam Joran Olijve vervangen. Rozendal was nog amper binnen de lijnen, toen Balk de stand vergrootte. Harry Deinum werd prima vrijgespeeld, waarna Johan Geertsma uitstekend binnenschoot, 1-3.

Wederom werd er gewisseld. Bij Balk ging Karst Geertsma naar de kant en Roald Haanstra was zijn vervanger. Bij Buitenpost kwam Halbe Mossel binnen de lijnen en Simon Schreiber ging naar de kant. Tien minuten voor tijd probeerde Jorrit Terpstra het voor Buitenpost maar eens van afstand, maar zijn poging vloog over. Aan de andere kant, schoot invaller Haanstra in het zijnet. Balk wisselde nogmaals en Deinum kwam naar de kant en Rutger Kurpershoek was zijn vervanger. Kurpershoek was zeer ongelukkig vanmiddag, want niet lang na zijn invalbeurt moest hij helaas geblesseerd het veld verlaten. Bauke Boersma was zijn vervanger. Buitenpost gaf nog wat extra druk, maar het was allemaal met te weinig overtuiging. Een rebound van verdediger Danny Boersma werd gesmoord, maar na een duel tussen Balk-keeper Altenburg en Buitenposter Rozendal, kwam laatstgenoemde als winnaar uit de bus, 2-3. Buitenpost toog ‘met de moed der wanhoop’ nogmaals ten aanval, maar in de tegenaanval had met de organisatie zo slecht geregeld, dat Balkster Harm Jan de Jong kon profiteren, 2-4. Invaller Haanstra kreeg nog geel, waarna zo’n beetje het laatste wapenfeit nog een Balkster treffer opleverde. De manier waarop, was tekenend voor de wedstrijd. Marco van Leijen verdedigde uit, schoot tegen medeverdediger Ruben Boekhout aan, waarna de bal achter keeper Van der Laan verdween, 2-5.

Aanstaande dinsdag staat het laatste bekerduel in de poule op het programma. Op het Buitenposter sportpark De Swadde staat dan de wedstrijd tegen Hoofdklasser Staphorst op het programma. De wedstrijd begint om 20.00 uur. Het team van Buitenpost-trainer René van der Weij kan dan ‘de smaak van de teleurstellende start van de competitie wegspoelen’, waarna volgende week zaterdag de uitwedstrijd tegen Viboa in het Groninger Winsum het affiche siert. Aanvang 14.30 uur.

Gele kaart: Roald Haanstra (Balk)

Opstelling Buitenpost: Van der Laan, De Vries (52/Oppedijk), Boersma, Van Leijen, A. Boekhout, R. Boekhout, Dijkstra, Schreiber (78/Mossel), Olijve (65/Rozendal), Pijnacker, Terpstra.

Opstelling Balk: H. Altenburg, Reitsma, B. Altena, Klijnsma, De Jong, K. Geertsma (78/Haanstra), W. Altenburg, Nzoko, J. Geertsma, J. Altena, H. Deinum (82/Kurpershoek, Boersma).

Verslag: Anne de Haan en  foto’s  kiepie.nl