Sport

Buitenpost wint in slotfase van Deto

BUITENPOST -Buitenpost kent een goede start van het nieuwe seizoen. Werd de eerste wedstrijd tegen De Dijk nog sneu verloren, na de winstpartij in Noordscheschut werd er thuis ook gewonnen van Deto Twenterand. Over de hele wedstrijd had Buitenpost de beste kansen. Pas vier minuten voor tijd kon de 1-0 kon worden genoteerd. Die werd gemaakt door Robin Huisman de Jong vanaf elf meter. “Een dik verdiende overwinning”, aldus trainer Willem Brouwer.

‘Fysiek afgebluft’

Buitenpost is de angstgegner van Deto. De ploeg uit Vriezenveen wist de afgelopen jaren nog nooit een punt van de Blauwkes te pakken. Toch begon Deto met zelfvertrouwen aan de wedstrijd, hun eerste twee duels wisten ze van goede tegenstanders te winnen. Hun goede vorm was in de openingsfase ook te zien. Buitenpost, met Huisman de Jong voor de geblesseerde Mark Huizinga, had het lastig tegen de gemakkelijk voetballende opponent. Brouwer: “We werden fysiek afgebluft, ook door hun lengte.” In de vierde minuut moest Wim de Vries een bal uit een corner van de lijn koppen. Pas na twintig minuten spelen kreeg de thuisploeg meer grip op het duel. Dat leidde meteen tot een uitgespeelde kans. Rolf Dijk ging goed door en leverde de bal via een tegenstander bij Rob Schokker die raak schoot. Buitenspel, oordeelde de scheidsrechter en keurde het doelpunt af.

Uitblinker

Vervolgens was het de beurt voor Deto om gevaarlijk te worden, maar Kevin van der Meulen wist moeizaam te redden. Daarna werd Schokker opnieuw goed in stelling gebracht, dit keer door de ijverige Mark van Meer, maar hij schoot naast. Direct daarop kwam Max Huiskamp goed voor keeper Roberto Stopel, maar ook hij wist de uitblinker aan de zijde van Deto niet te passeren. Dat gold ook voor Van der Meer op slag van rust. Opnieuw had Stopel een goede redding in huis.

Vlammend schot

Meteen na de thee moest Van der Meulen in actie om Deto van scoren af te helpen. Daarna was het woord weer aan Van der Meer. Zijn vlammend schot werd knap uit de bovenhoek getikt. Halverwege de tweede helft raakte Buitenpost de controle kwijt en had Deto het betere van het spel, zonder echt gevaarlijk te worden. Na het inbrengen van verse krachten, kregen de Blauwkes weer meer grip op het duel. Een kwartier voor tijd was Schokker dicht bij de bevrijdende 1-0. Uit een hoekschop kopte hij echter op de paal. Net toen iedereen zich leek te verzoenen met een gelijkspel, werd vijf minuten voor het eindsignaal een onnodige overtreding gemaakt op invaller Erolind Derguti in het strafschopgebied. De toegekende strafschop werd vervolgens feilloos binnengeschoten door Huisman de Jong.

‘Onderschatten onszelf’

In de alles op niets poging van Deto om de gelijkmaker te forceren ging de keeper mee naar voren. Daar leek Van der Meer van te kunnen profiteren, maar hij werd ten koste van een gele kaart onderuit gehaald, waardoor de 1-0 op het scorebord bleef staan. “Met 0-0 waren wij teleurgesteld geweest. Deze overwinning is geweldig, ook voor de sfeer bij de jongens. Na deze drie wedstrijden waarin we beter waren komen we erachter hoe sterk we eigenlijk zijn. We onderschatten onszelf wel een beetje”, aldus Brouwer. Volgende week speelt Buitenpost uit tegen het nog puntloze Putten.

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Danny Boersma, Robin Huisman de Jong, Josha Ottens (81. Durk de Haan), Willem de Boer (87. Wessel van der Galiën) Berend Schootstra (65. Halbe Elsenga), Max Huiskamp (81. Folkert van Dongera), Rolf Dijk (65. Erolind Derguti), Rob Schokker, Mark van der Meer.

Scoreverloop: 86. Robin Huisman de Jong 1-0 (p)

Gele kaart: Berend Schootstra, Robin Huisman de Jong (Buitenpost), Ferdie ter Averst, Mert Baglar, Hans Ouraaha (Deto)