Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Burgemeester Adema: ‘Help moord Marianne Vaatstra op te lossen’

BUITENPOST – Burgemeester Piet Adema van de gemeente Achtkarspelen doet een oproep aan alle mannen in zijn gemeente die een uitnodiging krijgen om DNA af te staan voor het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. ‘Met elkaar zijn we in de gelegenheid om deze zaak op te lossen’, aldus de burgemeester.

Het OM kondigde donderdag 6 september een grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek aan in het onderzoek naar de moord op Marianne Vaatstra. Ruim 8.000 mannen krijgen een uitnodiging om vrijwillig DNA af staan. De dorpen Buitenpost, Twijzel en Twijzelerheide in de gemeente Achtkarspelen vallen binnen het onderzoeksgebied.

Van het afgenomen DNA-materiaal wordt een zogenaamd Y-chromosomaal profiel vervaardigd. Dit Y-chromosomale profiel wordt in de mannelijke lijn van een familie in principe onveranderd doorgegeven, zodat men bij overeenkomsten met het daderprofiel kan gaan zoeken naar naaste en verre verwanten in de familiestamboom. Het DNA-profiel wordt vergeleken met het aangetroffen DNA-daderspoor op het lichaam van Marianne Vaatstra.

Voor dit grootschalig DNA-verwantschapsonderzoek zal de vrijwillige medewerking worden gevraagd van personen uit Noordoost Fryslân die aan de volgende beschrijving voldoen: Mannen die in 1999 de leeftijd van 16 tot 60 jaar hadden en destijds woonachtig waren in het gebied van globaal vijf kilometer rondom de plaats delict.

Marianne Vaatstra werd op 1 mei 1999 in Veenklooster om het leven gebracht.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button