112HoofdnieuwsRegionaal

Burgemeester Brouwer sluit drugsloods in Kootstertille

KOOTSTERTILLE – Burgemeester Oebele Brouwer heeft maandag 10 mei het achterste gedeelte van een loods aan de Oastkern in Kootstertille voor een periode van 6 maanden gesloten. In de loods werd, naast een werkend laboratorium voor het vervaardigen van methamfetamine, een hoeveelheid L-amfetamine en methamfetamine aangetroffen.

‘Sinds het aanscherpen van het beleid zijn er al een aantal drugspanden gesloten, dat blijven we actief doen. Illegale drugshandel is niet acceptabel, onze inwoners moeten zich veilig voelen in hun buurt en dorp’, aldus Brouwer.

Drugsbeleid

De regels voor het drugsbeleid zijn in 2018 aangescherpt door de burgemeesters in Noordoost Fryslân. Met het nieuwe beleid heeft burgemeester Brouwer de mogelijkheid bestuursdwang toe te passen en woningen, of voor het publiek toegankelijke inrichtingen, te sluiten. ‘Dat sluiten doen we meteen als er, zoals in het geval van Kootstertille, sprake is van drugshandel.’ Het gemeentelijk drugsbeleid van Achtkarspelen staat los van een eventuele strafrechtelijke vervolging van de aangehouden inwoners, hierover neemt het Openbaar Ministerie een beslissing.

Ondermijning

Criminelen richten met illegaal verkregen geld legale bedrijven op of investeren het in diensten van legale bedrijven. Zo raken boven- en onderwereld steeds meer met elkaar verweven. Dit wordt ondermijning genoemd. Gemeentes werken nauw samen met de politie, Openbaar Ministerie en Belastingdienst om verdachte zaken en personen aan te pakken.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button