HoofdnieuwsRegionaal

Burgemeester geeft startsein voor digitalisering bevolkingsregisters Kollumerland c.a.

KOLLUM – Woensdag 23 april 2014 gaf burgemeester Bilker van gemeente Kollumerland c.a. het startsein voor de digitalisering van de bevolkingsregisters in het gemeentehuis Kollum. De burgemeester voerde de eerste persoonsgegevens van de gemeente Kollumerland c.a. in. De gemeente laat de bevolkingsregisters indexeren door vrijwilligers in het Alle Friezen-project op de website www.velehanden.nl.

Ontsluiten erfgoed Kollumerland
De bevolkingsregisters van Kollumerland c.a. worden in het Alle Friezen project door vrijwilligers op www.velehanden.nl ingevoerd. Op deze website voeren onafhankelijk van elkaar twee mensen dezelfde scan in, een derde (ervaren) vrijwilliger controleert de gegevens. Als een serie scans volledig is beschreven, wordt deze openbaar gemaakt via de website www.allefriezen.nl. Met de geïndexeerde gegevens kan gemakkelijk genealogisch (stamboom) onderzoek worden gedaan. Zo geven de bevolkingsregisters informatie over wie waar woonde en met wie, waar men vandaan kwam en naartoe ging, welk beroep men uitvoerde en of men kinderen had.

AlleFriezen
De website www.allefriezen.nl is een samenwerkingsverband waarin de Friese gemeenten, de provincie Fryslân, Tresoar, het Historisch Centrum Leeuwarden en het Streekarchivariaat Noord-Oost Friesland samenwerken om de scans van de burgerlijke stand en bevolkingsregisters gratis online te zetten. Om de registers echt toegankelijk te maken, moeten er nog indexgegevens aan worden toegevoegd. Voor het intypen van die honderdduizenden persoonsnamen roept AlleFriezen de hulp in van vrijwilligers op de website www.velehanden.nl.

VeleHanden
De website www.velehanden.nl zet zich in om collecties van erfgoedinstellingen online doorzoekbaar en toegankelijk te maken, zodat een groot publiek er gebruik van kan maken. Vrijwilligers kunnen vanuit huis de bronnen indexeren, beschrijven, selecteren en koppelen. Wie mee wil helpen kan zich aanmelden op de site. Ervaring is niet nodig, wel passie voor het verleden.

Help mee
Kollumerland maakt deel uit van het project AlleFriezen en roept vrijwilligers op om mee te werken aan het ontsluiten van het Friese erfgoed op VeleHanden. Op de website www.velehanden.nl kunt u meer informatie vinden en zich aanmelden.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button