Buiten regioEvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Burgemeester ontvangt eerste Jonge Dichter des Vaderlands

KOLLUM  Op donderdag 5 juli 2012, ’s middags om drie uur, ontvangt burgemeester Bearn Bilker in het gemeentehuis van Kollumerland c.a. de eerste ‘Jonge Dichter des Vaderlands’, de zeventienjarige Joanne Hoekstra uit Augsbuurt.

 

Tijdens de finale van het ‘Doe Maar Dicht Maar-festival’ is Joanne als de eerste ‘Jonge Dichter des Vaderlands’ bekend gemaakt. Met een percentage van 48% van de stemmen, won ze met een ruime meerderheid.

 

Een vakjury, bestaande uit Tweede Kamerlid Frans Timmermans (vz), Arie Boomsma (programmamaker, auteur), Bas Kwakman (directeur Poetry International), Vrouwkje Tuinman (dichter) en Nyk de Vries (dichter en muzikant), koos uit de inzendingen drie finalisten. Het publiek bepaalde vervolgens wie de eerste ‘Jonge Dichter des Vaderlands’ zou worden.

 

De ‘Jonge Dichter des Vaderlands’ wordt voor twee jaar benoemd. Ze schrijft en presenteert vier keer per jaar een nieuw gedicht bij zelfverkozen gelegenheden of actuele gebeurtenissen. Ook treedt de ‘Jonge Dichter’ op tijdens grote jongerenevenementen en poëziefestivals als Gedichtendag, Doe Maar Dicht Maar, Poetry International, Dichters in de Prinsentuin en het Wintertuinfestival. Via Twitter/ Facebook doet de ‘Jonge Dichter’ verslag van haar gedichten en activiteiten. De ‘Jonge Dichter’ wordt inhoudelijk gecoacht door dichter Tsead Bruinja, en krijgt zakelijke begeleiding van Stichting Poëziepaleis.

 

Joanne Hoekstra dicht sinds haar dertiende. Ze stond toen met haar gedicht ‘Tomatensoep’ in de top 10 van ‘Doe Maar Dicht Maar’, een dichtwedstrijd voor jongeren. In 2011 stond ze in de top 100 van deze wedstrijd met het gedicht ‘En hoewel alles’. Momenteel gebruikt de ‘Stichting lezen en schrijven’ haar gedicht ‘Heel de wereld zit vol letters’. Prinses Laurentien, ambassadrice van deze stichting, gebruikt dit gedicht regelmatig.
Joanne zet zich graag in voor deze stichting. Hun doel is het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ze hoopt met haar gedichten hier aan bij te kunnen dragen.

Kijk ook op haar site: www.joannehoekstra.nl

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button