HoofdnieuwsRegionaal

CDA Fryslân: nieuwe ontheffing voor rapen kievitsei nodig

KOLLUM – CDA Statenlid Fernande Teernstra roept gedeputeerde Johannes Kramer op om met een nieuw besluit te komen om het tijdelijk rapen van kievitseieren mogelijk te maken. In dit besluit moet wat het CDA betreft duidelijk gemaakt worden hoe de staat en instandhouding van de kievit er in de toekomst uit blijft zien. Woensdag besloot de Raad van State de ontheffing van de provincie voor het rapen ongeldig te verklaren. De rechtbank oordeelde dat bij het verlenen van die ontheffing ten onrechte geen onderzoek is gedaan naar de vraag of de kievit op lange termijn nog zal voorkomen in grasland.

Onbetaalbaar goed vrijwilligerswerk
Het CDA hecht zeer aan de instandhouding van de kievit in het Friese landschap. CDA Statenlid Fernande Teernstra: “De kievit is levend onderdeel van ons landschap traditie en cultuur. Met het rapen en tonen van het eerste ei onderstrepen we die traditie en waarderen we de vele duizenden vrijwilligers die met het beheer en onderhoud van de nesten onbetaalbaar veel en goed werk verzetten om de kievit te beschermen”. Het verwaarloosbare effect van het ei rapen zelf werd door de rechtbank niet besproken. Recent onderzoek uit 2014 toont aan dat het tijdelijk rapen van kievitseieren geen effect heeft op de kievitstand.

Traditie en natuurbeheer hand in hand
Begin deze week bood het Friese CDA aan om de traditie van ontvangst en waardering voort te zetten en het eerste ei in Weststellingwerf in ontvangst te nemen. Dit aanbod deed het Friese CDA nadat burgemeester van Klaveren hier niet langer zijn medewerking aan wilde verlenen. “Jammer, traditie en goed natuurbeheer door vrijwilligers gaat juist hand in hand en moeten we waarderen”, aldus CDA lijsttrekker Sander de Rouwe eerder deze week. Het CDA bekijkt samen met kandidaat Statenlid Anne Schelhaas en de vogelwacht in Wolvega hoe deze ontvangst er uit komt te zien, mocht het ei rapen doorgaan dit jaar. “Met een goed en spoedig besluit van de provincie heb ik daar alle vertrouwen in”, aldus Sander de Rouwe.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button