HoofdnieuwsRegionaal

CDA: “Nu niets doen betekent jongeren tussen wal en schip”

FRYSLÂN – Er moet nú iets worden gedaan om te voorkomen dat jongeren die jeugdhulp nodig hebben de komende twee jaar in de knel komen, vindt CDA Fryslân. Het CDA voorstel om hier eenmalig € 2,5 miljoen voor te reserveren werd echter van de agenda gehaald door de andere partijen in Provinciale Staten, uitgezonderd de ChristenUnie. “Onvoorstelbaar,” reageert CDA woordvoerder Fenny Reitsma. “Als we wachten tot de problemen inderdaad ontstaan, is het te laat en vallen er jongeren tussen wal en schip.”

Verzoek van gemeenten
Het CDA kwam met het plan op nadrukkelijk verzoek van met name de kleinere Friese gemeenten. Reitsma: “Als CDA staan wij midden in de samenleving. Als wij te horen krijgen dat er jongeren in de knel gaan komen, dan dóen wij daar iets mee. Dat moeten we voorkomen!” De PvdA vond het echter niet urgent om te voorkomen dat jongeren tussen wal en schip vallen, en met dat argument werd het voorstel van de Provinciale Statenagenda gehaald. “Wij zijn zwaar teleurgesteld dat alleen het CDA en de ChristenUnie het belang van deze jongeren zien,” aldus Reitsma.

Wachten betekent problemen
Afwachten tot er knelpunten gaan ontstaan betekent echter onherroepelijk problemen. “Dan moet er dan geld worden vrijgemaakt en criteria worden opgesteld – dat kost veel tijd. Die tijd hebben de jongeren die hulp nodig hebben helemaal niet!” stelt Reitsma. “De afgelopen jaren heeft de provincie jaarlijks zo’n € 4,5 miljoen extra geïnvesteerd in de jeugdzorg en jeugdhulpverlening, bovenop de normale rijksuitkering. Mede daardoor zijn de wachtlijsten voor de jeugdzorg in Fryslân beheersbaar gebleven. Volgend jaar is er geen extra provinciaal geld meer beschikbaar. Zorgen we nu niet voor een fonds waar gemeenten in geval van nood een beroep op kunnen doen, dan vallen er onherroepelijk jongeren buiten de boot

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button