HoofdnieuwsRegionaal

Chr. Brassband “Wilhelmina” 115 jaar

KOLLUM – Dit jaar bestaat brassband “Wilhelmina”115 jaar, graag willen wij u de komende weken meenemen in een reis door de tijd. Op 22 november geeft Brassband “Wilhelmina” een jubileumconcert in de Oosterkerk.

Brassband “Wilhelmina”, die op 16 oktober 1899 werd opgericht en donderdag dus precies 115 jaar oud is, of beter gezegd jong is, “Wilhelmina” is nog springlevend, met enthousiaste leden en bestuur. In het begin van de twintigste eeuw werden er ontzettend veel muziekverenigingen opgericht. In Veenklooster kwam een korps, in Zwaagwesteinde en Kollumerzwaag, dus kon Kollum niet achterblijven. Voor Kollum betekende dit het tweede korps, want er was al een vereniging met de naam  “Euterpe”. Het is niet helemaal duidelijk waarom er nog een tweede vereniging werd opgericht, maar mogelijk had het te maken met de kroningsfeesten van 1898. Daar is muziek een factor die niet op dit feest mag ontbreken. Op initiatief van dhr. van Lune, die een boekhandel had in het vroegere Bentex pand, werd er een vergadering gehouden met 16 personen. De bestuurlijke taken werden direct verdeeld; Y. Draaisma werd voorzitter; P. Eringa, vice-voorzitter; A. Ozinga, secretaris; R. Haalstra, penningmeester en E. Torenbeek, commissaris. De heren pakten het gelijk goed aan want er werd ook direct een naam bedacht. Deze werd “Wilhelmina” naar de koningin.

Er waren dus leden en een naam, maar er moest ook nog geld op de plank komen, want zonder instrumenten kon er nog geen muziek maken. Om tot een goede bezetting te komen moest er 700 gulden komen, in die tijd een enorm bedrag. De leden tastten diep in hun portemonnee, er werden zelfs aandelen verkocht. Er werd zo 200 gulden bij elkaar gesprokkeld. Uitgever T. Slagter was bereid om een lening van 500 gulden te verschaffen zodat het geld was om instrumenten te kopen. De contributie werd gesteld op 15 cent per week. Met 16 leden werd per avond 2,40 gulden ingezameld. De eerste dirigent dhr. Puma, moest echter 2 gulden per avond hebben, zodat er nog 40 cent over bleef om muziekstukken van te kopen. Gelukkig droeg Kollum het korps een warm hart toe, en kwamen er donateurs zodat de financiële situatie steeds beter werd. “Wilhelmina” ging gelijk voortvarend van start, binnen 1 jaar begeleide het al de samenzang van de bidstond. De eerste stappen naar optredens voor een publiek waren gezet door het nieuwe korps uit Kollum, tijdens de Kerstdagen van 1900 werden er al uitvoeringen verzorgd, in samenwerking met “Melodia” uit Ee. De eerste Kerstdag werd er een optreden gegeven in de Gereformeerde kerk van Ee, op tweede Kerstdag volgde hetzelfde concert in de Gereformeerde kerk van Kollum. Het leverde een aardig zakcentje op want de entree werd gesteld op 15 cent, en in Ee waren er 200 personen aanwezig en in Kollum zelfs 300 personen.

Anita Bremer, voorzitter brassband “Wilhelmina”

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button