HoofdnieuwsRegionaal

ChristenUnie bezoekt zorgboerderij

KOLLUM – Aan de Tollingawei staat zorgboerderij Elzenhiem  van Aat en Aranka Ripping. In de stal geen melkkoeien, maar wel veel jongvee.  Op het erf ligt een berg hout van de kilometers lange elzensingels;  kenmerkend voor  het coulisselandschap dat zich achter de boerderij ontvouwt. Een mens wordt rustig van de aanblik, en dat is precies wat Aat en Aranka op de zorgboerderij nastreven.  ‘Er staat hier geregeld iemand een minuut of tien met een koe te praten. Dat kan hier en we merken dat het heilzaam werkt’.

Zes cliënten komen van maandag tot donderdag op Elzenhiem. Ze verzorgen het jongvee onder leiding van Aat. Het hout wordt gezaagd en gekloofd; deels voor eigen gebruik, want de hele boerderij wordt met een houtvergasser verwarmd.  Rust is te allen tijde belangrijk. ‘Soms ben ik zelf wat druk, maar dat valt altijd fout. In tempo en ritme moet je je aanpassen aan de doelgroep’, zegt Aat.

De groep cliënten is aan elkaar gewend. ‘We kijken van tevoren goed of iemand in de groep past. Daarom loopt een nieuwe cliënt eerst een maand mee’, vertelt Aat. ‘Het gaat om kwetsbare mensen die moeizaam sociaal contact leggen.  Hier weten ze van elkaar gebruiken en gewoonten.  En het mooie is dat ze uit de buurt komen, dus buiten werktijd hebben ze ook nog iets aan elkaar’.

De zorgboerderij van Aat en Aranka valt onder de categorie van kleine zorgaanbieders. De ChristenUnie maakt zich sterk voor de positie van hen, als de gemeente in 2015 verantwoordelijk wordt voor deze zorg. ‘Door de kleine aanbieders kan maatwerk worden geleverd. Ze zijn ook goedkoper dan grote organisaties en missen de papieren rompslomp’, zegt lijsttrekker Margreet van der Molen. ‘Cliënten moeten met hun eigen persoongebonden budget (pgb) de keuze kunnen maken voor dagbestedingen zoals Elzenhiem.

In 2010 kwamen de eerste cliënten voor de dagbesteding naar Elzenhiem. Daaraan gingen twee jaar voorbereiding vooraf. Het melkvee maakte plaats voor jongvee. In de schuur kwam een gezellige  verblijfsruimte in heldere kleuren. Er kwamen zelfs plaatsen om te overnachten. De omschakeling kostte Aat en Aranka geen moeite. ‘We hebben hart voor deze mensen. Ze zijn hier op hun plek en we zien ze hier bloeien. Dat is mooi en dat geeft veel voldoening’.

 

eigen foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button