HoofdnieuwsRegionaal

ChristenUnie brengt bezoek aan Voedselbank Kollum

KOLLUM – In Kollumerland zijn 47 huishoudens afhankelijk van een voedselpakket van de Voedselbank Kollumerland. En hun aantal stijgt nog steeds. Reden voor de ChristenUnie om een kijkje te nemen bij de inpakkers op vrijdagmorgen. In de koude loods van Pijnacker waarin de voedselbank gratis een onderkomen heeft, zit een groep vrijwilligers aan de koffie met cake en chocola. Maar niet voor lang, want de kratten moeten worden gevuld.  Brood, conserven, pasta, koffie en thee. Maar ook peertjes deze keer. En aardappels.  Helaas moet de Voedselbank verhuizen. De Voedsel – en Warenautoriteit vindt het in de loods te stoffig. Ook zijn er geen toiletten, is er geen verwarming en ontbreekt het er aan warm en koud water. Gelukkig heeft voorzitter Rob Kruijt inmiddels contact gelegd met de eigenaar van een andere  locatie. “Dat lijkt goed, maar we moeten daar wel huur betalen”, zegt hij. “Alles wat we aan huur betalen, kunnen we niet uitgeven aan producten”.

De ChristenUnie wil met bezoek het belang van de Voedselbank onderstrepen. “Hier wordt prachtig werk verricht, maar het gevoel erbij is wel dubbel”, zegt  lijsttrekker Margreet van der Molen. “Je zou willen dat het niet nodig was. Maar we weten dat er armoede is. Voor mensen die in de schuldsanering zitten is zo´n pakket een fijneaanvulling.” Kruijt ziet de groei van aanvragen om steun van de Voedselbank vooral toenemen doordat ZZP (Zelfstandigen Zonder Personeel) geen werk meer hebben. “Ze hebben nergens recht op en zijn vaak niet goed verzekerd tegen werkloosheid. Ze vallen direct terug op de bijstand, terwijl ze wel investeringen hebben gedaan die moeten worden afgelost”. Ook ziet Kruijt dat echtscheidingen leiden tot een aanvraag bij de Voedselbank.

De gemeente draagt tot nu toe nog niet bij in de kosten van de Voedselbank. Maar wanneer er huurkosten komen zal de Voedselbank wel een verzoek doen om financiële steun.   De gemeente zou vanuit het armoedefonds een donatie kunnen doen. De ChristenUnie is daar voor. “De Voedselbank draait volledig op vrijwilligers. Kerken, particulieren en bedrijven dragen allemaal hun steentje bij. De gemeente zal dat ook moeten doen wanneer dat nodig is”, zegt Van der Molen. “Dit is een heel belangrijke voorziening  voor een groep mensen die onderaan de ladder staat.” Veel van de producten die de Voedselbank uitdeelt, worden gratis ter beschikking gesteld. Maar soms is er ook een tekort aan zogenaamde ‘snellopers’ zoals koffie, thee, jam, pasta of houdbare melk. Dat wordt dan bijgekocht in de plaatselijke supermarkt. De contacten met de plaatselijke winkeliers zijn goed, vertelt Kruijt. “We krijgen van de bakker en de supermarkt goederen. Maar ook wel eens van bijvoorbeeld de Forelpoel in Kollumerzwaag of andere ondernemers.”

Aan vrijwilligers heeft de Voedselbank in Kollum geen gebrek. Er staan zelfs mensen op de wachtlijst. Maar er is ook steeds nieuwe aanwas nodig. Zeker als er meer aanvragen komen voor pakketten. “Mensen die een beroep op ons doen, krijgen niet zomaar een pakket. Ze moeten openheid van zaken geven over hoe ze er financieel voor staan. Alles komt op tafel Dat is voor sommige mensen ook een drempel om naar de Voedselbank toe te gaan,”erkent Kruijt. De Voedselbank doet voor gezinnen met kinderen wat extra. In samenwerking met de Stichting jarige Job zorgt de Voedselbank ervoor dat  kinderen van arme gezinnen rondom hun verjaardag een extra pakketje in de voedselbox vinden met wat lekkers om in de klas te kunnen trakteren.

Eigen foto

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button