HoofdnieuwsRegionaal

ChristenUnie op bezoek bij D-tec-t in Kollum

KOLLUM – Als het aan Wiebe Detmar van D-tec-t ligt dan bespaart de gemeente Kollumerland de komende jaren fors op energiekosten door het kaphout te gaan gebruiken uit de gemeente.   Daarvoor is investering nodig in de milieustraat en moet een (mobiele) houtgestookte cv-installatie worden aangeschaft.  De gemeente kan daarmee  tonnen kubieke meter aardgas besparen per jaar.  ‘Op dit moment laat de gemeente Kollumerland c.a. veel geld op het stort liggen door het hout niet zelf te verwerken’, zegt Detmar. De fractie van de ChristenUnie was vrijdag op bezoek bij deze bevlogen ondernemer aan de Sjoerdaweg in Kollum.

Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Detmar. Maar hij is ook uiterst nuchter. “Het moet groen zijn, maar het moet ook wat opleveren. Anders adviseren we de klant er niet aan te beginnen”.

Duurzaamheid was  in 2005 de reden voor Wiebe Detmar te beginnen met de verkoop van houtgestookte cv-installaties.  Dat stond toen nog in de kinderschoenen in Nederland. “We doken letterlijk in het diepe. Investeerden alles in de kachels omdat we erin geloofden.“ Inmiddels zijn er nieuwe generaties kachels op de markt die gebruikersvriendelijk en vooral uiterst efficiënt zijn.  Detmar koos voor het merk ETA afkomstig uit Oostenrijk. In Duitsland en Oostenrijk zijn ze al ver met de ontwikkeling van zuinige en schone kachels.

Nederland telt inmiddels een aantal gemeenten die gebruik maken van de mobiele kachels van ETA. Bijvoorbeeld in het Drentse Annen waar de mobiele installatie in de zomer het zwembad verwarmt en in de winter de sporthal.  De ChristenUnie zou graag zien dat de gemeente Kollumerland c.a. zich bij die rij aansloot. “Dan kunnen we bijvoorbeeld denken aan de nieuwbouw van de scholen in Kollum. Ook daar zou heel goed duurzame warmte kunnen worden geleverd door een houtgestookte installatie die brand op hout uit Kollumerland”, aldus Margreet van der Molen, lijsttrekker van de ChristenUnie.

De ChristenUnie fractie is ervan overtuigd dat warmte uit hout de gemeente veel kan besparen.  “Daarnaast levert het ook een bijdrage aan de ambitie van de ChristenUnie om als gemeente energieneutraal te worden. Wij willen in de komende raadsperiode met een voorstel hiervoor  komen”, aldus Van der Molen.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button