HoofdnieuwsRegionaal

Coalitieakkoord in Dantumadiel

DAMWÂLD – Het coalitieakkoord ‘’Ien mei de Mienskip’’ van de partijen CDA, CU en FNP in de gemeente Dantumadiel is een feit. Op dinsdagavond 29 april wordt het nieuwe college geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering. De beoogde wethouders zijn: Roelof Bos (CDA), Gerben Wiersma (ChristenUnie) en Emke Peterson (FNP).

De coalitie start dit akkoord met een visie. Een visie die uitgangspunt zal zijn de komende periode. Tiden hawwe tiden. Een nieuwe tijd is aangebroken, een tijd voor nieuwe oplossingen met daarin een veel grotere rol voor de mienskip en een andere rol van de overheid.

Inwoners nemen steeds meer het initiatief en de regie voor oplossingen in de eigen leefomgeving. Daarnaast vereisen de met bezuinigingen gepaard gaande decentralisaties een andere blik op de taken van gemeenten. Van de gemeente wordt een nieuwe rolopvatting verwacht. Zij moet flexibel kunnen inspelen op initiatieven vanuit de mienskip. Het benutten van de kracht van inwoners en deze stimuleren en consolideren wordt steeds belangrijker. Dit vraagt, naast een omslag van college en ambtenaren, ook een omslag van de gemeenteraad.

De gemeente Dantumadiel blijft oog houden voor de behoeften en wensen van haar inwoners. Ze waakt er voor dat inwoners niet buiten de boot vallen. De coalitiepartijen willen niet dat de kanteling gebruikt wordt om “taken over de schutting te gooien”. De gemeente moet juist in deze omslag een partner zijn van inwoners en strategische partners in de gemeente.

Er wordt een andere rol van college, raad  en organisatie verwacht. Om het vertrouwen van de mienskip in de nieuwe rolinvulling te winnen, is een open houding van college, raad en organisatie een vereiste. De gemeente zal haar rol pakken om deze visie in de eigen organisatie door te vertalen en om samen te komen  tot de beste oplossingen voor de toekomst van onze gemeente: “Ien mei de Mienskip!”

Het college wil in een sfeer van openheid en wederzijds vertrouwen samenwerken met de gehele raad. Daarom legt ze in het akkoord op voorhand geen gedetailleerde afspraken vast.

De fractievoorzitters Jan Jitse Visser (CDA), Thea Smit – de Vries (CU) en Jerrit de Bruin (FNP), zetten in de raadsvergadering aanstaande dinsdag hun handtekening onder het coalitieakkoord.

Het coalitieakkoord ‘’Ien mei de Mienskip’’ is te vinden op www.dantumadiel.eu

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button