HoofdnieuwsRegionaal

College gemeente Noardeast-Fryslân en LTO Noord bezoeken landbouwbedrijven Kollum

KOLLUM – Een delegatie van het nieuwe college van gemeente Noardeast Fryslân bezocht op 22 januari samen met het bestuur van LTO Noord (afdeling Noardeast Fryslân) twee landbouwbedrijven. De ontvangst was bij akkerbouwer Poortinga in Kollum.

Duurzaamheid
Eigenaar Jaap Poortinga vertelt een stukje geschiedenis van het bedrijf en legt uit waar het bedrijf uit bestaat. De hoofdactiviteit is de verbouw van pootaardappelen maar daarnaast worden er ook o.a. bieten en uien geteeld. Duurzaamheid staat bij Poortinga hoog in het vaandel. Het bedrijf streeft ernaar zo milieuvriendelijk mogelijk te werken, door mee te doen aan PlanetProof, een internationaal kwaliteitskeurmerk voor duurzaam geteelde producten. Tijdens de rondleiding ziet het college hoe het sorteren in zijn werk gaat.

Melkveehouder Den Hartog

Erg belangrijk is de samenwerking die Poortinga heeft met melkveehouder den Hartog, twee kilometer verderop. Door gebruik te maken van elkaars grond levert dit voor beide meer zekerheid in de bedrijfsvoering op. Zo heeft Poortinga de mogelijkheid om meer te verbouwen en heeft den Hartog meer hectares in de buurt voor de mestafzet.

De stal in

Hierna krijgt het college een rondleiding bij melkveehouder Den Hartog. Eigenaar Reijer den Hartog laat zien hoe het grootschalige traditionele melkveebedrijf opereert. Het is inmiddels uitgegroeid tot meer dan 550 koeien en honderden hectares land. Het welzijnsniveau van de koeien krijgt veel aandacht. Zo zijn de stallen ruim opgezet en zijn er zandligboxen.

Door middel van sensoren worden de koeien gemonitord. Hierdoor is er veel data bekend zoals o.a. melkafgifte, ziekte en voerverbruik. Dit ondersteund het management en draagt bij aan een optimaal rendement. Op dit moment wordt er gewerkt aan uitbreiding van de stallen. Den Hartog is blij met de ontwikkelingsmogelijkheden die hij heeft.

 Positieve middag
Het college en bestuur LTO hebben deze middag ook gesproken over een aantal belangrijke thema´s en vraagstukken zoals o.a. verduurzaming, glasvezel, verzilting en bermbeheer. Zowel het college als bestuur LTO spreken hun waardering uit voor deze positieve middag en hebben vertrouwen in een goede samenwerking.

Eigen Foto’s

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button