HoofdnieuwsRegionaal

Compostactie Dantumadiel en Dongeradeel van start

DOKKUM – Op vrijdag 18 en op zaterdag 19 maart houden de gemeenten hun jaarlijkse compostactie. Dit jaar pakken Dantumadiel en Dongeradeel de actie gezamenlijk op. De gemeenten bieden ieder jaar hun inwoners de mogelijkheid om gratis compost op te halen. De belangstelling voor deze natuurlijke bodemverbeteraar is groot. Jaarlijks wordt er zo’n 130 m3 compost opgehaald.

De compostactie werd op vrijdag 18 maart om 8.00 uur officieel geopend door wethouder Gerben Wiersma van de gemeente Dantumadiel en wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Dongeradeel. Zij hielpen mee met het volscheppen van de eerste aanhangwagen. De overige aanhangwagens worden gevuld met behulp van een shovel. De compostactie wordt gehouden op het gemeentelijk terrein aan de Birdaarderstraatweg, net buiten Dokkum.

De gemeenten organiseren een compostactie voor hun inwoners, als dank voor hun bijdrage aan een succesvolle afvalscheiding. Gescheiden afvalinzameling levert een bijdrage aan de vermindering van de hoeveelheid afval, in de eerste plaats doordat er minder afval verbrand hoeft te worden en in de tweede plaats omdat het afval wordt omgezet in een hoogwaardig eindproduct. Bovendien voorkomt afvalscheiding een stijging van de afvalstoffenheffing, omdat het verbranden van afval veel duurder is dan composteren.

Compost is een natuurlijke bodemverbeteraar. Het stimuleert de groei van gewassen op een milieuvriendelijke wijze, het reguleert de waterhuishouding en zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem.

 

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button